Het jaar zit er bijna op; 2023 door de ogen van Feyenoord

De laatste dag van hoofdstuk 2023 is het beste moment om de afgelopen twaalf maanden door de ogen van Feyenoord te bekijken. Wat waren de meest memorabele momenten van de stadionclub? Wegen de hoogtepunten op tegen teleurstellingen? Voetbalflitsen neemt je mee!

Het jaar 2023 stond voor de Rotterdammers krom van de hoogtepunten. De zestiende landstitel werd in de eigen Kuip binnengesleept en ook op Europees niveau werd de nodige indruk gemaakt door de formatie van trainer Arne Slot. "Ik denk dat de intensiteit die Feyenoord in alle wedstrijden haalde niet te evenaren was door de andere clubs", aldus oud-trainer Mario Been.

Valse start Feyenoord

2023 was voor Feyenoord ook het jaar waarin een valse start typerend was. Waar de Eredivisie begonnen werd met twee remises, startte de stadionclub aan het jaar met een gelijkspel op bezoek bij FC Utrecht (1-1). De wedstrijden daarna waren ook niet helemaal zoals gepland, want in zes duels werd er 'slechts' drie keer gewonnen. Aartsrivaal Ajax en concurrent PSV werden op een gelijkspel gehouden in De Kuip. Daarna werd er door een zegereeks van vijftien wedstrijden op Nederlandse bodem afstand genomen van de achtervolging en werden de Rotterdammers voor de zestiende keer landskampioen.

Hoogtepunten van de Rotterdammers

Doordat de ploeg van Slot in 2022 groepswinnaar was geworden in de UEFA Europa League volgde in het jaar daarna een vervolg. In de achtste finale van het Europese toernooi werd het Oekraïense Shakhtar Donetsk gekoppeld aan de Nederlandse ploeg. Na een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd werd er een ware galavoorstelling op de mat gelegd in De Kuip: 7-1! In de kwartfinale was AS Roma de opponent en dat tweeluik ging helaas nipt verloren.

Ook werd er voor het eerst sinds 2005 weer gewonnen in de Johan Cruijff ArenA van Ajax. In een spectaculaire wedstrijd wist Lutsharel Geertruida de genadeklap uit te delen met zijn hoofd en daardoor stond een 2-3 eindstand op het scorebord. In de beker werd de club uit Rotterdam-Zuid verslagen door de aartsrivaal en daardoor was de dubbel geen optie meer.

Start van nieuw seizoen

Zoals gemeld begon het nieuwe seizoen niet als gehoopt. Na een nederlaag tegen PSV voor eigen publiek en daardoor geen winst van de Johan Cruijff Schaal, gingen ook in de eerste twee competitiewedstrijden vier punten verloren. Na zeven overwinningen, waarvan één wederom tegen Ajax (0-4) kwam deze reeks tot een einde op bezoek bij FC Twente. Als in eigen huis wordt verloren van Atlético Madrid en er niet veel later ook niet gewonnen wordt van PSV is de rampweek compleet. In 2024 begint Feyenoord aan een inhaalslag van minimaal tien punten en in de UEFA Europa League. Voor de derde keer op rij is AS Roma de tegenstander.