Chaos in bestuurskamer Ajax na beloningsplannen voor RvC: bestuursleden stappen op

Ajax kent een matig seizoen waarin een landstitel uit zicht is, er niet werd overwinterd in de Champions League en de ploeg ook in de Europa League werd uitgeschakeld. Op het veld is er veel ruimte voor verbetering, maar in de bestuurskamer ook. Volgens De Telegraaf hebben twee bestuursleden hun taken naast zich neergelegd, vanwege het plan om de Raad van Commissarissen van Ajax financieel te belonen.

In Amsterdam is het plan geopperd om de RvC van Ajax financieel te belonen. Het plan is dat voorzitter Pier Eringa en voetbalcommissaris Jan van Halst 50.000 euro bruto zullen gaan verdienen. De overige commissarissen zullen alle drie 35.00 euro bruto ontvangen. Het plan kan veel weerstand rekenen. Zo sprak eerder erelid Arie van Os zich al uit over de plannen en noemde hij het 'ronduit belachelijk': "Dit pas wat mij betreft precies in de chaos van de afgelopen", aldus Van Os.

Bestuursleden stappen op

De financiële compensatie ligt gevoelig vanwege het feit dat volgens traditie de functie van lid van de RvC vrijwillig wordt uitgevoerd. Eijken stelt dat een commissariaat bij een beursgenoteerd bedrijf 'allang geen vrijwilligersbaan' meer is anno 2023: "En dat geldt zeker bij Ajax waar verantwoordelijkheid, tijdsbesteding en mogelijke reputatieschade een rol van betekenis speler", aldus Eijken. De plannen voor een financiële beloning zijn desondanks in verkeerde keelsgat geschoten bij bestuursraadleden Ruud Haarms en Mike Harman. Het tweetal heeft besloten te vertrekken naar aanleiding van het plan. Frank Eijken, bestuursraadvoorzitter van Ajax, betreurt het vertrek, maar respecteert het besluit wel.

In Amsterdam zijn er plannen om tijdens de Buitengewone Algemene Vergadering een voorstel te opperen om zo de bestuursraad te dwingen om tegen de beloning voor de RvC te laten. Wanneer dit voorstel wordt aangenomen tijdens deze vergadering, die op 24 mei plaatsvindt, dan zal onder andere Jan van Halst teleurgesteld moeten worden.

Ook interessant