Berghuis voelt zich goed bij rol binnen Ajax: 'Automatisch meer naar jou gekeken'

Steven Berghuis heeft dit seizoen een andere rol binnen Ajax te pakken. Vanwege zijn schorsing mag mist de aanvaller de seizoensstart in de Eredivisie. Wel mag hij Europees in actie komen. Daardoor is Berghuis vooral achter de schermen actief binnen Ajax.

In gesprek met zijn club gaat Berghuis in op het vreemde begin van het nieuwe seizoen. "Het is een aparte seizoenstart, dat zeker. Ik begon het seizoen met een blessure en heb dus ook een paar oefenwedstrijden gemist. Verder ben ik natuurlijk het vorige seizoen ook geëindigd met een blessure. De laatste officiële wedstrijd die ik in de basis begon was de bekerfinale. Voor mij is deze donderdag-donderdag daarom wel lekker", erkent de aanvaller.

Deze zomer is het een komen en gaan van spelers bij Ajax. Veel nieuwe gezichten dus voor Berghuis, die daar prima mee om kan gaan. "Er zijn goede jongens bijgekomen, maar je moet elkaar nog wel leren kennen. Dat moet in elkaar gaan vallen. Hopelijk kunnen we goed naar elkaar toegroeien." De Oranje-international hoopt dat er snel op en naast het veld een elftal komt te staan. Berghuis snapt dat het voor nieuwelingen vaak lastig is om te wennen aan een nieuwe omgeving. "Als je bij een nieuwe club komt, ben je per definitie iets ongelukkiger dan je daarvoor was."

"Als nieuwe speler ben je vaak terughoudender, je kijkt de kat uit de boom. Dat wil ik erkennen en stimuleren", iets wat hij niet in zijn eentje doet. "Iedereen pakt zijn rol daarin, ook de technische staf. Dus hopelijk voelt iedereen zich zo snel mogelijk hier op zijn plek en kunnen we écht gaan presteren." Na het vertrek van Dusan Tadic naar Turkije is Berghuis nog een van de overgebleven spelers met veel ervaring. Maar zijn rol binnen Ajax is naar eigen zeggen niet veranderd. "Ik blijf wie ik ben en dat zal niet veranderen. Dus daarin verschilt het niet zo veel.Maar het eerste jaar als je komt, dan staat de hiërarchie al en probeer je als nieuweling je weg te vinden.Het tweede jaar is al anders en nu zijn de meeste leiders van vorig jaar vertrokken. Dan wordt er automatisch meer naar jou gekeken. Maar ik voel me wel goed bij die rol."