Nieuwe generatie dient zich aan: zoons van 'grote vier' allemaal in jeugdopleiding van profclub

Voetbalminnend Nederland (en Europa) zag de laatste jaren stilaan een einde komen aan de profcarrières van de ‘grote vier’ van Oranje: Arjen Robben, Robin van Persie, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Ondertussen staat de nieuwe generatie klaar in de vorm van hun zoons. Voetbalflitsen brengt je een overzicht.

Damian van der Vaart

Damian van der Vaart (17) zag op 28 mei 2006 het levenslicht. 'De zoon van' begon met voetballen in de jeugd van sportvereniging Victoria in het Duitse Hamburg. In de zomer van 2020 vertrok hij naar Esbjerg fB in Denemarken. Op 17 februari 2022 maakte de aanvallende middenvelder zijn officieuze debuut in de hoofdmacht, in de met 0-4 verloren oefenwedstrijd tegen Aarhus Fremad. Vader Rafael was destijds assistent-trainer van het eerste elftal.

Waar Rafael stopte als coach, is Damian zich blijven ontwikkelen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. De Telegraaf bracht onlangs het nieuws naar buiten dat de rechtsbenige middenvelder met Ajax een mondeling akkoord heeft bereikt. Vanaf komend seizoen sluit hij aan bij de Onder 18-ploeg. De ochtendkrant omschrijft hem als 'een sluwe nummer 10, met zachte voetjes en ogen in zijn rug'.

Shaqueel van Persie

Shaqueel van Persie (16), geboren op 16 november 2006 in Londen, kwam via de jeugdopleidingen van Manchester City en Fenerbahçe in de zomer van 2017 in de Feyenoord Academy terecht. In mei vorig jaar tekende van Persie jr., die net als zijn vader Robin een linksbenige centrumspits is, zijn eerste profcontract bij Feyenoord. Hij ligt nog tot medio 2025 vast in Rotterdam-Zuid.

Afgelopen seizoen maakte Shaqueel deel uit van het Onder 17-elftal. In twintig wedstrijden vond hij liefst 21 keer het net. Komend jaar sluit hij aan bij de Onder 18-ploeg, die na de zomer wordt getraind door vader Robin. Op 10 februari jongstleden debuteerde Shaqueel voor Onder 17. Inmiddels staat de teller op zes interlands, waarin hij één keer scoorde en twee assists gaf.

Jessey Sneijder

Jessey Sneijder (16) kwam op 4 september 2006 ter wereld. In het seizoen 2021/2022 debuteerde hij in het eerste elftal van DSHC uit Utrecht, de club waar vader Wesley assistent-trainer is. Jessey speelde uiteindelijk 25 wedstrijden in de Zaterdag Hoofdklasse A, waarin hij eenmaal trefzeker was. Tegelijkertijd liep Jessey stage bij FC Utrecht, dat hem in november 2021 bekroonde met een jeugdcontract.

Afgelopen seizoen deed Jessey mee bij de Onder 17 van FC Utrecht. Hij speelde in totaal 24 wedstrijden. Daarin maakte hij twee goals, waarvan een wonderschone vrije trap op bezoek bij de leeftijdsgenoten van PSV. Jessey speelt voornamelijk, net als zijn vader, als aanvallende middenvelder, maar hij kan ook als linksbuiten en centrale middenvelder uit de voeten.

Prachtige vrije trap van Jessey Sneijder (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Kai en Luka Robben

Van de 'grote vier' zijn de kinderen van Arjen Robben het jongst. Kai (10) en Luka (14) spelen vanaf komen seizoen allebei in de jeugdopleiding van FC Groningen. Kai sluit aan bij het Onder 12-elftal, terwijl Luka bij de Onder 16-ploeg instroomt. Ze treden daarmee in de voetsporen van hun vader, die vanaf zijn twaalfde in de jeugd van FC Groningen speelde. Op zestienjarige leeftijd volgde zijn debuut in de hoofdmacht. Kai en Luka komen over van het Groningse Be Quick 1887.

Overige kids

Naast Van der Vaart, Van Persie, Sneijder en Robben hebben ook andere spelers van de Oranje-selectie tijdens het WK 2010 kinderen bij een profclub zitten. Zo schittert Lennox Heitinga (11), de zoon van ‘Johnny’, in de jeugdopleiding van Ajax en zijn de kinderen van Mark van Bommel, Thomas (20) en Ruben (18), al actief in het betaal voetbal. Ruben is komend seizoen te bewonderen bij AZ. Wie na de zomer ook bij de club uit Alkmaar speelt, is Sem Stekelenburg (13), de zoon van Maarten Stekelenburg. Sem komt over van vv Limmen en sluit komend seizoen aan bij AZ Onder 14.

Ode aan de 'grote vier' van Oranje

Feyenoord-doelman vertrekt