Alles over Nigel de Jong: directeur topvoetbal KNVB

Nigel de Jong is door de KNVB aangesteld als directeur topvoetbal en is daarmee de opvolger van Nico-Jan Hoogma, die de functie in 2021 naast zich neerlegde voor een terugkeer bij zijn grote liefde Heracles Almelo. Wat weten we eigenlijk nog van de oud-profvoetballer en tevens ex-international? Voetbalflitsen zet alles over De Jong nog eens voor je op een rij. 

Spelerscarrière Nigel de Jong

Op achtjarige leeftijd werd De Jong, zoon van oud-prof Jerry de Jong, gescout door Ajax. Hij doorliep de hele jeugdopleiding van de Amsterdammers en maakte als zeventienjarige jongen zijn debuut in het eerste elftal. Amper twee jaar later, De Jong was nog steeds tiener, maakte de rechtsback annex middenvelder zijn debuut voor het Nederlands elftal. Tegen Frankrijk mocht hij invallen voor Rafael van der Vaart, destijds teamgenoot bij Ajax. Later in dat seizoen zou de voetballer ook nog kampioen van Nederland worden met Ajax.

Na vier jaar Ajax hield De Jong het voor gezien in Nederland. In het vervolg van zijn spelerloopbaan zou De Jong nooit meer spelen in de Eredivisie. Hij pakte zijn koffers en vertrok naar het noorden van Duitsland. Onder trainer Huub Stevens was De Jong niet meer weg te denken op het middenveld van Hamburger SV, toen nog een grootmacht in het Duitse voetbal. 

In januari 2009 stapte de Nederlander over naar Manchester City. Met de overgang had De Jong bijna een transferrecord te pakken. Uiteindelijk was hij met 19,5 miljoen euro de op twee na hoogste uitgaande transfer uit de Bundesliga. In Engeland zag De Jong met eigen ogen aan hoe Manchester City veranderde in een Europese grootmacht. In zijn laatste seizoen voor 'The Citizens' speelde de middenvelder misschien wel de meest fantastische wedstrijd uit zijn carrière. In de thuiswedstrijd tegen Queens Park Rangers moest City winnen om voor het eerste kampioen te worden van Premier League. Bij het ingaan van de blessuretijd kijkt 'het blauwe gedeelte van Manchester' nog tegen een achterstand aan. Na de 2-2 van Edin Dzeko beslist Sergio Agüero het duel. Het levert legendarische beelden op die de hele wereld over gaan. 

Na dit huzarenstukje verkast De Jong voor vier jaar naar Italië. Zijn tijd bij AC Milan was geen groot succes. De Jong scheurde in zijn eerste seizoen in de Italiaanse modestad zijn achillespees af en bleef ook in het vervolg van zijn periode bij de club kwakkelen. Begin 2016 gingen de speler en club per direct uit elkaar. AC Milan bedankte de middenvelder in een verklaring voor zijn professionaliteit en toewijding. 

Met Los Angeles Galaxy vond De Jong meteen een nieuwe club. In Amerika speelde hij samen met onder anderen Steven Gerrard en Robbie Keane, die hij allebei natuurlijk nog kende van zijn tijd in de Premier League bij Manchester City. Al na een halfjaar vertrok De Jong naar Galatasaray SK en later speelde hij ook nog voor Mainz 05. In Qatar sloot De Jong vervolgens zijn carrière af bij Al-Ahli en Al-Shahania. In de zomer van 2021 hing de inmiddels oud-topvoetballer zijn schoenen aan de wilgen. 

Carrière Nigel de Jong (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Nigel de Jong in Oranje

In 2004, al op negentienjarige leeftijd, maakte De Jong zijn debuut voor het grote Nederlands elftal. Hij maakte zijn debuut onder Dick Advocaat en is hiermee een van de tien internationals wiens vader ook ooit in Oranje speelde. Uiteindelijk zou De Jong 81 keer het shirt van het Nederlands elftal dragen. Scoren deed hij maar één keer, in 2009 tegen IJsland. 

Op het EK 2004 en WK 2006 was de jonge middenvelder nog niet van de partij. Daarvoor speelde hij wel al een heel aantal interlands, maar was hij nooit onomstreden in het Nederlands elftal. Op het EK 2008 kreeg De Jong het vertrouwen van toenmalig bondscoach Marco van Basten. Ook op het WK 2010 in Zuid-Afrika speelde hij bijna alles. De kaartenpakker miste alleen de halve finale tegen Uruguay wegens, hoe kan het ook anders, een schorsing. De verloren WK-finale tegen Spanje zal voor altijd in teken blijven staan van de teen van Casillas en de karatetrap van De Jong. Spanjaard Xabi Alonso moest het ontgelden en herinnert zich het moment nog maar al te goed. 'Het voelde alsof mijn lichaam even doormidden was gescheurd en daarna niet meer goed op zijn plaats was gekomen. Op mijn borst stond een afdruk van een paar noppen.' De spijkerharde middenvelder kwam weg met een gele kaart, maar zou in het vervolg van zijn spelerscarrière nog altijd worden achtervolgd met dit moment en zijn bijbehorende bijnaam 'The Karate Kid'. 

Karatetrap van Nigel de Jong op Xabi Alonso (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Na het succesvolle WK in 2010 wilde Oranje onder bondscoach Bert van Marwijk een gooi doen naar de Europese titel in 2012. Het werd een fiasco. Na verliespartijen tegen Denemarken, Duitsland en Portugal keerde de Nederlandse selectie huiswaarts met een laatste plek in de poule. 

Door aanhoudend blessureleed zat De Jong onder nieuwe bondscoach Louis van Gaal niet vaak bij de selectie, maar was hij op het WK 2014 in Brazilië wel een belangrijke pion in het elftal van de succesvolle oefenmeester. Een opgelopen blessure tegen Mexico gooide roet in het eten. In de halve finale tegen Argentinië speelde De Jong nog wel mee, maar moest zich al na een uur laten vervangen. Dit had het perfecte einde moeten zijn van een bewogen interlandcarrière voor De Jong, maar de Argentijnen bleken na penalty's te sterk voor Oranje. Na het WK speelde hij nog vijf interlands. 

Wat doet Nigel de Jong na zijn carrière als speler?

De inmiddels 38-jarige De Jong stopte in de zomer van 2021 officieel met voetballen. Hij wilde ook na zijn voetballoopbaan werkzaam blijven in de voetballerij en dus ging hij in oktober van 2021 direct aan de slag met het masteropleiding Internationals Business van de UEFA, een programma dat speciaal is ontwikkeld voor oud-profvoetballers. Eerder al gaf De Jong aan dat hij een rol als trainer niet zo zeer zag zitten. 'Ik word liever algemeen- of sportief directeur dan trainer van een voetbalclub.'

Met ingang van dit voetbalseizoen werd De Jong door Viaplay aangesteld als analist voor wedstrijden uit de internationale voetbalcompetities. Samen met onder anderen Frank de Boer, John van 't Schip en Jaap Stam maakte de Nederlander een half jaar lang analyses tijdens de wedstrijden die werden uitgezonden.

Nu gaat hij dus aan de slag als directeur topvoetbal van de KNVB. Een rol waarbij hij ervoor moet gaan zorgen dat de nationale teams van Nederland maximaal kunnen gaan presteren, te beginnen met het vrouwenelftal dat in de zomer meedoet als vice-wereldkampioen aan het WK in Australië en Nieuw Zeeland.

Wie is de vrouw, vriendin van Nigel de Jong?

De nieuwe directeur topvoetbal is in 2004 getrouwd met Winonah de Jong (41). Winonah is modeontwerpster. In 2019 vertelde Winonah dat ze de term 'voetbalvrouw' niet goed vindt passen. 'Ik ben de vrouw van een voetballer, dat is waar, alleen kan ik niet goed tegen dat beeld. Dom en lui en de hele dag aan het shoppen. Ik zal niet zeggen dat ze niet bestaan, maar ik sta zo niet in het leven.'

Heeft Nigel de Jong kinderen?

Samen met Winonah heeft De Jong twee kinderen, namelijk Isaura-Siënna (15) en Kyan (13). De Jong en zijn vrouw hebben er bewust voor gekozen om hun kinderen niet veel in de schijnwerpers te zetten. Nadat De Jong zijn voetbalcarrière in Qatar afsloot bleef hij daar met zijn gezin wonen. Met zijn nieuwe functie bij de KNVB zal hij dit jaar vaker in Nederland te vinden zijn. 

Wie is de vader van Nigel de Jong?

Jerry de Jong is de vader van Nigel de Jong. Net als zijn zoon speelde hij voor het Nederlands elftal, maar kwam wel veel minder vaak in actie. Jerry speelde drie interlands voor Oranje. Daarnaast speelde hij nog voor onder meer PSV en SM Caen in Frankrijk. Het gebeurde pas tien keer in de historie van het Nederlands voetbal dat vader en zoon een interland spelen voor Nederlands elftal.