Portret: de weg die laatbloeier en Feyenoord-target Ramiz Zerrouki aflegde

Feyenoord heeft de jacht op Ramiz Zerrouki nieuw leven ingeblazen. Dat weet 1908 woensdagavond te melden. Na het wegvallen van Quinten Timber is het verlangen naar een controleur alleen maar groter geworden in Rotterdam-Zuid. Hoewel er ten opzichte van vorige zomer, toen Feyenoord ook al interesse toonde in de middenvelder, verschillende namen passeerden, lijkt Zerrouki toch de beste kandidaat. In dit artikel alles over de weg die de 24-jarige spelverdeler tot dusver heeft afgelegd. 

In de lente van 1998 kwam Ramiz Larbi ter wereld in Amsterdam-West. Hij zou er tot zijn zeventiende blijven wonen. Voor het voetbal hoefde hij in eerste instantie niet te verhuizen, dat kwam later pas. Nog voor zijn tiende mocht de kleine Ramiz namelijk bij Ajax komen voetballen. Met spelers als Zian Flemming, Dani en Mees de Wit, Javairo Dilrosun en Matthijs de Ligt doorliep hij de jeugdopleiding van de AFCA. De Ligt had een taaie concurrent aan Zerrouki, die in de jeugd soms nog centraal achterin speelde.

In huis bij een oud-prof

In tegenstelling De Ligt wist de Algerijnse Amsterdammer de hoofdmacht echter niet te bereiken. Op zijn zeventiende besloot hij zijn geboorteplaats de rug toe te keren en naar Haaksbergen te verhuizen. De academie van FC Twente bood hem namelijk een plek om te voetballen en te wonen. Zerrouki werd ondergebracht bij Marcel Mentink, die tussen 1978 en 1983 voor FC Twente uitkwam. Het werd voor de controleur een thuisbasis vol liefde. In het rustige Haaksbergen kon hij zich volledig focussen op doorbreken. 

Moeizame weg naar het eerste elftal

Dat doorbreken ging niet zonder slag of stoot. In de jeugd bij Ajax hield hij weliswaar af en toe De Ligt op de bank, maar werd hij toch te vaak gezien als een van de velen. Een jongen met kwaliteiten, maar zonder afdoende fysiek. Zerrouki was een schrieltje met bovengemiddelde voetbalkwaliteiten. In het oosten leek deze trend zich aanvankelijk door te zetten. Na de degradatie van FC Twente werd hij naar het eerste gehaald, maar tijdens de promotie-missie leek er in Enschede even geen aandacht voor talent. Eenmaal teruggekeerd in de Eredivisie keek de staf niet naar hem om. Spelers die van heinde en verre werden aangetrokken, kregen de voorkeur.

Desondanks werd de optie die in zijn in 2018 opgestelde contract was opgenomen, gelicht. Onder de nieuwe trainer Ron Jans had Zerrouki nog één seizoen om zich te bewijzen. En dat lukte. De Amsterdammer werd ingepast tijdens het wonderbaarlijke eerste half jaar onder Jans, maar liet in de dramatische tweede seizoenshelft eigenlijk pas zien uit welk hout hij echt gesneden was. Terwijl het collectief de uitstekende lijn alles behalve wist door te zetten, wierp Zerrouki zich op als vervanger voor de geblesseerde Wout Brama. De jongeling was de tweede compeititiehelft een van de weinige lichtpuntjes voor de Enschede fans. 

Duels met Tannane als kennismaking met grote publiek

Midden februari maakten ook de voetbalfans buiten Tukkerland kennis met de kwaliteiten van het schrieltje dat inmiddels serieuze tekenen van een volgroeide, fysiek sterke prof begon te vertonen. 14 februari reisden de Tukkers af naar Arnhem voor een duel met het verrassend sterk presterende Vitesse. Zerrouki kreeg van Jans de loodzware taak om de in bloedvorm verkerende Oussama Tannane uit te schakelen. Laatstgenoemde raakte negentig minuten lang geen knikker. 

De basis was daarmee gelegd, Zerrouki leek dan eindelijk begonnen aan zijn doorbraak. Dit vermoeden werd een seizoen later dubbel en dwars bevestigd. De middenvelder groeide uit tot stofzuigende spelmaker in de selectie van Jans. Controleren, regisseren en wereldgoals maken: het leek opeens allemaal te lukken. Ook was hij inmiddels in het oog gesprongen bij de Algerijnse bondscoach Djamel Belmadi, onder wie hij nog altijd een vaste waarde is.

Zerrouki's doorbraak

FC Twente eindigde het seizoen van Zerrouki's definitieve doorbraak uiteindelijk op de vierde plek en sloot het seizoen winnend af in De Kuip. De club die de Enschedeërs in dat stadion versloegen, toonde na afloop van het seizoen interesse in de Algerijns international. Feyenoord kreeg hem echter niet uit handen van de stugge en sluwe Jan Streuer. Een half jaar verder zit De Trots van Zuid echter nog altijd verlegen om een 'zes'. Het spel maken kunnen de middenvelders van Arne Slot namelijk wel, maar stofzuigen... dat nog niet afdoende.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers