Wat verdienden de Nederlandse clubs tot nu toe in Europa?

Vier Eredivisie clubs vertegenwoordigen Nederland in Europa. Buiten het feit dat het voor spelers een buitengewoon leerzaam podium is, komt er ook een leuk zakcentje bij kijken. Dit hebben Feyenoord, PSV, Ajax en AZ tot nu toe verdiend met hun resultaten vanaf de groepsfase.

Voor dit overzicht wordt alleen gekeken naar het prijzengeld dat de clubs hebben verdiend in Europa, dus de inkomsten uit bijvoorbeeld ticketverkoop en de coëfficiëntenpot worden niet meegerekend. In de Champions League valt natuurlijk de grootste prijs te verdelen. Alleen al de startpremie bedraagt 15.640.000 euro.

Prijzengeld Feyenoord en PSV in Champions League

Feyenoord is in Nederland dit seizoen tot nu toe de grootverdiener in Europa. Naast de startpremie verdienden de Rotterdammers ook al twee keer 2,8 miljoen euro voor een overwinning in de groepsfase van de Champions League. Feyenoord won namelijk van zowel Celtic als Lazio. Dat brengt het totaal verdiende bedrag van Feyenoord tot nu toe op 21,24 miljoen euro. Daar kan nog 2,8 miljoen euro bij komen als de ploeg van Arne Slot het laatste groepsduel wint tegen Celtic. In 2024 gaat Feyenoord verder in de Europa League, na de 1-3 nederlaag in de eigen Kuip tegen Atlético Madrid.

PSV zit vlak achter Feyenoord. Ook PSV verzekerde zichzelf via de voorronde van de Champions League van ruim 15 miljoen euro. De zege op Lens leverde 2,8 miljoen euro op. PSV speelde twee keer gelijk tegen Sevilla thuis (2-2) en uit in Frankrijk tegen Lens (1-1). Een gelijkspel levert 900.000 op. PSV verdiende tot nu toe 20,24 miljoen.

Gelijkspel PSV tegen Sevilla:

Prijzengeld Ajax in Europa League en AZ in Conference League

Ajax is dit seizoen als enige Nederlandse club actief in de groepsfase van de Europa League en ontving daar als startpremie 3.630.000 euro voor. De Amsterdammers wonnen dit seizoen nog niet in de groepsfase, maar speelden wel tweemaal gelijk. Als een club gelijkspeelt in de Europa League levert dat een bedrag van 210.000 op. De prijzenpot van Ajax bedraagt dit seizoen tot nu toe 4,05 miljoen euro. 

AZ plaatste zich na twee Conference League-voorronden voor de groepsfase van dat toernooi. De Alkmaarders ontvingen een startbedrag van 2.940.000 euro. Na vier speelronden staat AZ op één overwinning. Dat leverde nog 500.000 euro op. AZ mocht dus tot dusver 3,44 miljoen euro bijschrijven.

Overwinning AZ in de Conference League:

Volledige overzicht: