De zomeraankopen van Sven Mislintat: wél of geen toekomst bij Ajax?

Het aankoopbeleid van Sven Mislintat hangt nog altijd als een donkere wolk boven de Johan Cruijff ArenA. Hij kocht voor 110 miljoen aan nieuwe spelers, maar doorbreken deden zij nauwelijks. Voor welke spelers is er nog perspectief bij Ajax en voor wie stopt het avontuur in de Eredivisie?

Dat is de grote vraag die niet alleen bij de eigen supporters leeft, maar ook intern. Berichtgeving over de financiële situatie van de Amsterdammers roept namelijk nog meer vragen op en bovendien ook noodzaak aan miljoeneninjecties door uitgaande transfers. Tijd voor een overzicht!

Welke spelers gaan Ajax deze transferzomer verlaten?

Ajax hoopt de kas in de Johan Cruijff ArenA deze transferzomer flink te kunnen spekken, met de verkoop van enkele flops.

Josip Sutalo

De 23-jarige Josip Sutalo kwam na wekenlang onderhandelen éindelijk los van Dinamo Zagreb en maakte voor ruim twintig miljoen euro, exclusief bonussen, de overstap naar de Eredivisie. De centrale verdediger blonk echter vaker uit met cruciale fouten dan andersom, maar staat desondanks in de belangstelling van een Premier League-club. Indruk maakte hij allesbehalve, maar voorlopig lijken de Amsterdammers nog niet van plan om een miljoenenverlies te accepteren en Sutalo de deur te wijzen. Alex Kroes twijfelt echter enorm en staat volgens de berichtgeving niet onwelwillend tegenover een transfer...

Georges Mikautadze keert definitief terug bij FC Metz

Georges Mikautadze was al omstreden bij zijn komst in Amsterdam, want hij werd gehaald van het Franse FC Metz, dat uitkwam op het tweede niveau van Frankrijk. Ajax betaalde zestien miljoen euro, maar verhuurde hem al vrij snel weer aan zijn voormalig werkgever. Zij besloten de Georgiër definitief terug in de armen te sluiten en voor dertien miljoen euro terug te kopen van de Eredivisionist.

Carlos 'Forbs' Borges

Carlos Forbs was goed voor een transfersom van veertien miljoen euro en kwam over van de jeugdopleiding van grootmacht Manchester City. Zijn overstap naar West Ham United werd op het laatste moment gekaapt en zodoende verkaste de Portugees naar Ajax, waar hij niet door wist te breken. In de tussentijd lijken er echter de nodige miljoenen verdampt te zijn, want Transfermarkt.nl schat zijn huidige waarde op acht miljoen euro. De negentienjarige vleugelaanvaller maakte vooralsnog geen ijzersterke indruk, maar heeft gezien zijn leeftijd nog voldoende potentie om door te breken.

Gastón Ávila

Hij is één van de spelers die met zekerheid mag uitkijken naar een nieuwe club: Gastón Ávila. De Argentijnse verdediger kwam voor 12,5 miljoen euro over van het Belgische Royal Antwerp FC en schitterde niet in Amsterdam, maar schutterde. Hij was één van de spelers die op het veld stond tijdens de bekernederlaag tegen de amateurs van USV Hercules. In januari scheurde hij echter zijn voorste kruisband, waardoor een overstap nog verre van onzeker is. Perspectief op speelminuten is er echter niet, ook niet onder het bewind van Francesco Farioli.

Chuba Akpom

Met de komst van Chuba Akpom werd er 12,3 miljoen euro overgemaakt naar het Engelse Middlesbrough. Een basisplaats kreeg hij niet, want de aanvaller moest genoegen nemen met een rang onder Brian Brobbey. Bij invalbeurten toonde Akpom zich echter van grote waarde, waardoor hij misschien wel de minst geflopte zomeraankoop is van dit lijstje. Zijn waarde is nagenoeg gezakt, maar de impact van de Engelsman is niet iets om je ogen voor te sluiten. Een vertrek van Brobbey is nog altijd niet ondenkbaar. Enkel uit financiële afweging lijkt een vertrek van de Brit mogelijk.

Borna Sosa

Eén van de drie Kroaten die deze zomer naar Amsterdam gehaald werden, was Borna Sosa. De vleugelverdediger kwam totaal onverwachts over op deadline day, maar lijkt zijn Eredivisie-avontuur te beperken tot eén seizoen. Hij liet zich al eens kritisch uit over de gang van zaken en onrust binnen de club. Hij kwam voor acht miljoen euro en lijkt voor datzelfde bedrag weer te kunnen vertrekken naar zijn volgende bestemming. De situatie van Owen Wijndal hangt ook af van ontwikkelingen rondom Sosa.

Benjamin Tahirovic

De 20-jarige Bosniër was één van de eerste aankopen van de Duitse technisch directeur en hij kwam over van het Italiaanse AS Roma voor een bedrag van 7,5 miljoen euro. Een vaste basisplaats zat er echter niet in voor de middenvelder en een nipt verlies dreigt bij definitieve verkoop. Gezien de komst van in totaal vier middenvelders zal zijn toekomst in Amsterdam afhankelijk zijn van de gebeurtenissen rondom de concurrentie. De kans lijkt aannemelijk dat Tahirovic mag vertrekken bij een goed bod.

Sivert Mannssverk

Hij is naar verluidt één van de drie uitverkorenen die niet mag vertrekken uit Amsterdam deze zomer. Borussia Mönchengladbach toonde interesse in de diensten van Sivert Mannsverk, maar de 21-jarige Noor heeft na zijn blessureleed voldoende indruk gemaakt op de clubleiding dat een vertrek op dit moment te vroeg wordt geacht voor de Noor. 

Diant Ramaj

Doelman Diant Ramaj is de tweede naam in het lijstje met blijvers. De goalie kreeg de kans door blessureleed bij zijn concurrenten en pakte deze mogelijkheid met beide handen aan, waardoor hij binnen enkele weken uitgroeide tot vaste doelman van Ajax. De sluitpost kwam voor vijf miljoen euro over van Eintracht Frankfurt en was één van de sterkhouders in het beroerde seizoen van de Amsterdamse club. 

Anton Gaaei

De Deense Anton Gaaei heeft een zwaar jaar achter de rug. De vleugelverdediger dacht aanvankelijk zijn droomtransfer gemaakt te hebben van Viborg FF naar Ajax, maar kwam bedrogen uit. De zomeraankoop werd twee keer vroegtijdig naar de kant gehaald wegens tegenvallende prestaties, waardoor ook de online haat een vlucht nam. Gaaei kwam voor 4,5 miljoen over, maar lijkt in de Eredivisie in ieder geval niet meer te slagen als speler van Ajax.

Jakov Medic

Wederom een verrassing uit de hoge hoed van Mislintat: Jakov Medic. De verdediger kwam over van het Duitse St. Pauli, dat op dat moment nog acteerde op het tweede niveau van Duitsland. Hij debuteerde met een wereldgoal tegen Heracles Almelo en ging een week later de fout in tegen Excelsior. Sindsdien was het krediet van de Kroaat op en speelde hij nagenoeg geen duels meer. Een vertrek deze zomer lijkt meer dan logisch.

Branco van den Boomen

Branco van den Boomen is een ander 'succesverhaal' van de Duitser. Hij werd transfervrij opgepikt bij het Franse Toulouse FC en is de derde naam van bovenstaande lijst met uitgesproken toekomstperspectief in de Johan Cruijff ArenA. Kroes is volgens de berichtgeving tevreden over de ontwikkeling van Van den Boomen en wil niets liever dan hem komende zomer uit handen houden van een nieuwe werkgever.

Het laatste transfernieuws van Ajax

Er is één ding heel duidelijk en dat is dat er de nodige dingen moeten gebeuren bij de Amsterdammers. Francesco Farioli is zonder internationals gestart aan de voorbereiding en op Ajax wacht eind juli al een duel in de voorrondes van de UEFA Europa League. Bekijk het laatste nieuws hier.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers