Zo verliepen de eerdere duels tussen EK-finalisten Spanje en Engeland

Spanje en Engeland hebben een plekje in de finale van het Europees Kampioenschap bemachtigd, waar zij het voor de 28ste keer in de geschiedenis zullen uitvechten met elkaar. Voetbalflitsen zet de vorige confrontaties op een rij en laat zien welk land het liefst op het verleden wil voortborduren.

Hoe vaak speelden Spanje en Engeland tegen elkaar?

Spanje en Engeland hebben elkaar welgeteld 27 keer getroffen in een internationaal duel, waarvan de Engelsen de meeste keren als winnaar uit de strijd kwam. The Three Lions zegevierden maar liefst veertienmaal, terwijl La Furia Roja tien keer aan het langste eind trok. De overige drie duels zijn geëindigd in een gelijkspel.

Hoe vaak troffen de Spanjaarden de Engelsen op een groot eindtoernooi?

Hoewel Engeland en Spanje beide grote voetballanden zijn, kwamen ze elkaar weinig tegen op een EK of een WK. In 1980 won Engeland zijn enige EK-wedstrijd tegen Spanje met 2-1 dankzij Trevor Booking en Tony Woodcock in de groepsfase van het Europese eindtoernooi. Op het WK kwamen de landen elkaar twee keer tegen. De eerste ontmoeting ooit was in het Maracanã in Rio de Janeiro in 1950, toen Spanje met 1-0 won. Het andere treffen eindigde in 0-0 in 1982.

Hoe verliep de laatste kraker tussen Engeland en Spanje?

De laatste wedstrijd tussen deze landen was in een zwakkere periode voor Spanje en Engeland. Luis Enrique en Gareth Southgate begonnen destijds beide aan hun loopbaan voor hun landen en troffen elkaar in de groepsfase van de Nations League. Spanje versloeg Engeland met 2-1 in het Wembley Stadion, dankzij goals van Saúl en Rodrigo. Engeland revancheerde zich in het Estadio Benito Villamarin in Sevilla waar op 15 oktober 2018 met 3-2 werd gewonnen van de Spaanse opponent. Marcus Rashford en Raheem Sterling zijn er in 2024 niet bij, maar waren destijds goud waard.

Wie fluit de EK-finale tussen Engeland en Spanje?

De UEFA heeft François Letexier aangesteld als de scheidsrechter voor de finale. Lees hier meer over de achtergrond van deze arbiter.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers