Een nieuw hoofdstuk Hollywood aan de Rijn: speelt Vitesse volgend seizoen nog betaald voetbal?

Staat betaald voetbal op de tocht in Arnhem? Volgens de regelementen van de KNVB moet Vitesse in januari laten weten of zij de komende periode over een stadion beschikken waar wedstrijden gespeeld kunnen worden. De Arnhemse club voldoet niet aan deze licentie-eis voor het nieuwe seizoen, daar de club op slechte voet leeft met de verhuurder van het huidige stadion GelreDome en Vitesse nog geen duidelijkheid heeft of de huurovereenkomst omtrent het stadion verlengt zal worden.

Vitesse heeft in 2018 de huurovereenkomst voor stadion GelreDome opgezegd, daar de huur door de Arnhemmers buitenproportioneel werd bevonden. Het vastgoedbedrijf Nedstede vraagt 1,8 miljoen euro per jaar, terwijl vergelijkbare clubs een veel lager bedrag betalen voor de huur van hun locatie. Daarnaast kan Vitesse niet het gehele jaar gebruik maken van het stadion, daar het ook wordt gebruikt voor evenementen. 

Vitesse en beheerder GelreDome voor de rechter

Vitesse en NedStede zijn de afgelopen vijf jaar niet tot een overeenstemming gekomen over de verlaging van de huur en om die reden ging de zaak naar de rechter. Volgens De Gelderlander beroept Vitesse zich op het eeuwig durend speelrecht in het GelreDome, aangezien dit was afgesproken in 1996. Volgens Nedstede is hiervan geen sprake meer en dient het contract 'gewoon' verlengd te worden onder de door hen gestelde voorwaarden. Van een akkoord is vooralsnog geen sprake en om die reden spant Vitesse nu een kort geding aan om ook na afloop van het huurcontract in het stadion te kunnen blijven spelen: "We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om tot een overeenstemming te komen over een oplossing. Dat is helaas nog niet gelukt, maar Vitesse vertrouwt op een positieve afloop", aldus een woordvoerder van de Arnhemse club tegenover De Gelderlander. De KNVB laat weten dat iedere club moet voldoen aan de licentie-eisen, ook Vitesse. Echter behoort het intrekken van de licentie tot de 'ultieme sancties'.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers