Moeder Rubiales sluit zich op in kerk en gaat in hongerstaking

Spanje werd ruim een week geleden wereldkampioen voetbal bij de vrouwen. Maar het gaat sindsdien alleen maar over het kusincident. Na de 1-0 winst van Spanje in de WK-finale tegen Sarina Wiegman's Engeland drukte  Luis Rubiales - de voorzitter van de Spaanse voetbalbond - zijn lippen vol op die van die van doelpuntenmaakster Jennifer Hermoso. 

Het beeld ging de wereld over en er werd door iedereen schande gesproken over de actie van Rubiales. Waar de Spaanse regering, de complete vrouwenselectie van de wereldkampioen zijn opstappen eisen, blijft Rubiales doodleuk zitten. Ook de FIFA kwam met een statement. "De voorzitter van de disciplinaire commissie van de FIFA heeft besloten de heer Luis Rubiales voorlopig te schorsen van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau." De schorsing duurt in eerste instantie negentig dagen in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de bond naar hem is gestart. 

De bondsvoorzitter opende vervolgens de tegenval en zei in een reactie  hoe hij zich in een hoek gezet voelt door "nepfeministen". "Mensen proberen mij via de media te vermoorden", aldus Rubiales, die aankondigde dat hij naar de rechter zal stappen.

Video van het kus-incident. Tekst gaat door onder de video

Juridische stappen tegen Jennifer Hermoso

De Spaanse bond zei zaterdag in een verklaring bereid te zijn juridische stappen tegen Hermoso te nemen, ter verdediging van de voorzitter. Het eerste ‘bewijs’ van de bond tegen Hermoso was weinig overtuigend: op vier foto’s die de bond zaterdag aanleverde, valt te zien hoe Hermoso, vlak voor de kus, Rubiales omhelst. De voeten van de voorzitter raken de grond niet, wat er volgens de bond op duidt dat Hermoso sterk genoeg is om Rubiales op te tillen. Hoe dit wederzijdse instemming voor de kus aantoont, maakte de RFEF niet duidelijk.

Moeder van Luis Rubiales

Ondertussen mengt ook de moeder van Luis Rubiales zich in het debat. En ze doet dat op opvallende manier. Ángeles Béjar heeft zich in een kerk opgesloten en is in hongerstaking gegaan totdat de „inhumane en bloedige jacht” op haar zoon stopt, zo meldt het Spaanse persbureau EFE.  Ze roept Hermoso op om „de waarheid te vertellen."

Volgens haar „is er geen sprake van seksueel misbruik omdat er aan beide kanten toestemming voor de kus was".