Vijf keer eerder dan ‘fans’ in Nederland een belangrijke wedstrijd verpestten

In de 55e minuut hadden de Ajax-fans die zich bevonden in de F-Side er genoeg van: Er werd voor de tweede keer vuurwerk op het veld gegooid en De Klassieker Ajax-Feyenoord (0-3) werd definitief gestaakt. Het was helaas niet voor het eerst dat een topper werd ontsierd door wangedrag. Dit zijn vijf eerdere voorbeelden van ‘fans’ die een belangrijke wedstrijd verziekten.

1) Feyenoord – Ajax 1-2 ( 5 april 2023 )

Het seizoen van Ajax verliep dramatisch met een derde plaats in de Eredivisie, maar toch was het richting het einde van het seizoen nog in de race voor de KNVB Beker. In de halve finale was het tijd voor De Klassieker. Feyenoord was er meer dan klaar voor en werd als favoriet beschouwd, maar toch was het Dušan Tadić die Ajax in de negentiende minuut op voorsprong schoot. Kort voor rust maakte Santiago Gimenez de 1-1, maar in de 51ste minuut was het Ajax dat via Davy Klaassen weer snel op voorsprong kwam. Diezelfde Ajacied kreeg in de 63ste minuut een aansteker vanuit het publiek op zijn hoofd gegooid, waarna de wedstrijd een half uur werd stilgelegd. De wedstrijd eindigde in 1-2 en sindsdien speelt Feyenoord met netten rondom het veld, waardoor de supporters geen voorwerpen meer op het veld kunnen gooien.

2) PEC Zwolle – Ajax 5-1 ( 20 april 2014 )

PEC Zwolle veroverde voor het eerst in de geschiedenis van de club de KNVB Beker. In een onvergetelijke bekerfinale werd Ajax te kijk gezet met 5-1. Na de 0-1 van Ajax-verdediger Ricardo van Rhijn, besloten Ajax-fans vuurwerk op het veld te gooien, waardoor de wedstrijd een half uur werd stilgelegd. Toen de wedstrijd werd hervat leek het alsof de Zwolle-spelers meer gemotiveerd terugkwamen en Ajax werd in een historische wedstrijd met 5-1 vernederd.

3) NAC Breda – Willem II 1-1  ( 14 april 2023 )

Nadat er rond de 70ste  minuut al vuurwerk op het veld werd gegooid door NAC-fans, was het vijf minuten later raak voor Willem II. Maar na die goal werd de Brabantse-derby officieel gestaakt, want de Willem II-spelers kregen bekers bier over zich heen tijdens het vieren van de 0-1. De wedstrijd werd op 25 april in een leeg stadion uitgespeeld en eindigde uiteindelijk in 1-1 door een goal van NAC-speler Ezechiel Banzuzi.

4) Ajax – AZ 2-3 ( 21 december 2011 )

Een wedstrijd die gestaakt werd in een tijd dat dat nog sporadisch voor kwam, maar nadat AZ-keeper Esteban Alvarado in de 36ste minuut bij 1-0 stand in het voordeel van Ajax van achter werd aangevallen door een Ajax-fan, besloot AZ om naar binnen te gaan. Na overleg werd de wedstrijd niet meer uitgespeeld die dag. De desbetreffende 19-jarige supporter werd opgepakt en ontving een celstraf van een half jaar, 10.000 euro boete en een stadionverbod van dertig jaar. De wedstrijd werd vervolgens op 19 januari 2012 uitgespeeld in een ArenA vol met kinderen. De eindstand was 2-3 in het voordeel van AZ.

;
5) Vitesse – Sparta 0-1 ( 4 maart 2022 )

Terwijl de wedstrijd bij een 0-1 stand langzamerhand ten einde liep, werd in de 91ste minuut Sparta-keeper Maduka Okoye aangevallen door een Vitesse-fan. De wedstrijd werd vervolgens stilgelegd en niet verder uitgespeeld. Op 19 maart, ruim twee weken later, werd de wedstrijd dan wel uitgespeeld. De Sparta-selectie legde voor zes minuten 112 kilometer af en iteindelijk met succes: de 0-1 stand bleef op het bord staan.