Hoe is het nu met Graziano Pellè?

Graziano Pellè speelde in de jeugd van het Italiaanse Lecce en stond daar tot 2007 onder contract. De spits kwam vanaf zijn debuut in 2004 totaal twaalf keer in actie voor het team om vervolgens uitgeleend te worden aan Catania, Crotone en Cesena. Veel scoort hij niet, maar toch dwingt hij een transfer naar AZ af. De Alkmaarders moesten een recordbedrag neerleggen voor Pellè, die in de zomer vóór zijn komst naar AZ met Italië het EK onder 21 in Nederland speelde. Hij komt op voorspraak van toenmalig AZ-coach Louis van Gaal naar Nederland.

AZ

Zijn tijd in Alkmaar wordt geen groot succes. In zijn eerste seizoen komt hij nauwelijks tot scoren en door interlandverplichtingen mist hij een groot deel van de voorbereiding op het tweede seizoen, waarna hij uit beeld verdwijnt bij de trainer. Na het faillissement van hoofdsponsor DSB wil AZ de Italiaan – vanwege zijn hoge salaris – weg doen. Parma komt als geroepen.

Uitlenen

Bij Parma speelt Pellè slechts een half jaar voordat hij in de winterstop wordt uitgeleend aan Sampdoria. Hij scoort vier keer in twaalf wedstrijden. Nadat in de zomer daarna Amauri wordt aangetrokken door Parma, weet de spits genoeg. Hij moet op zoek naar een nieuwe club. Die nieuwe club wordt Feyenoord. Het eerste contact tussen club en speler verloopt echter niet zoals gebruikelijk. De zoon van Ronald Koeman, kwam de spits tegen op een strand en zo begon het balletje te rollen. Het kwam zelfs zo ver, dat hij uiteindelijk in De Kuip terecht kwam.

Feyenoord

In Rotterdam wacht Pellè geen makkelijke opgave. Hij moet publiekslieveling John Guidetti doen vergeten. Een groot risico voor Feyenoord; de huurling van Parma had nog nooit meer dan tien competitiedoelpunten in een seizoen gemaakt. Toch zag Ronald Koeman een nuttige spits in Pellè die voor veel gevaar kon gaan zorgen.

Zijn visitekaartje geeft hij meteen af in zijn eerste Klassieker op 28 oktober 2012 als hij in de laatste minuut met een keiharde volley doelman Kenneth Vermeer passeert en de 2-2 maakt.

De Rotterdammers namen Pellè in de zomer van 2013 voor drie miljoen euro definitief over van Parma. Met zijn vele doelpunten in zijn eerste seizoen, 27 doelpunten en tien assists in 29 wedstrijden, blijkt de spits een schot in de roos. In zijn tweede seizoen maakt Pellè de eerste twee hattricks uit z’n carrière, en wordt hij aanvoerder. Ook dwingt hij een transfer af naar Southampton, waar ook Koeman naar vertrokken is.

Southampton

Het Southampton van Koeman verrast vriend en vijand en presteert uitstekend in de Premier League. Ook Pellè kan het niveau aan. In zijn eerste seizoen in Engeland scoort hij twaalf keer in 38 wedstrijden, in zijn tweede seizoen elf keer in dertig wedstrijden. De spits wordt in zijn eerste maand in de Premier League meteen verkozen tot de Speler van de Maand en maakt een paar weken later zijn debuut in het Italiaans nationale elftal. De spits gaat met Italië mee naar het EK in 2016 en heeft daar een basisplaats.

China

Na het toernooi maakt Pellè een verrassende keuze: hij verkast naar Shandong Luneng voor het sportieve project en omdat hij de Chinese competitie sinds kind af aan al op de voet volgt. De 25 miljoen euro die hij in twee jaar gaat verdienen is slechts bijzaak. De spits speelt in ruim drieënhalf jaar 101 wedstrijden en scoort daarin 51 keer. Ook wint hij de Chinese beker. Eind 2021 vertrekt de spits transfervrij.

De toen 35-jarige spits moet dan zijn oude club Parma behoeden van degradatie uit de Serie A. Dat lukt niet. Hoewel de spits nog wel dertien competitiewedstrijden meespeelt, scoort hij slechts één keer. Parma degradeert, Pellè vertrekt wederom transfervrij.

Wat doet Pellè nu?

De oud-Feyenoorder is nu aan het genieten van zijn miljoenen uit China. Op zijn Instagram is te zien dat hij zich op zonnige locaties bevindt, en rondtrekt met een mooie boot. Samen met zijn vriendin gaat hij de wereld over, dat komt mede omdat hij momenteel clubloos is.

Vriendin

Naast zijn imposante voetbalcarrière, trekt er nog iets de aandacht. Zijn vriendin, Viktória Varga, heeft meer dan 600.000 volgers op Instagram. De Hongaar deelt pikante foto’s op het platform. Op 2 juli 2022 is het stel verloofd.

Hier een paar pikante plaatjes van zijn vriendin