De beste 1 april-grappen in de voetballerij

Het is 1 april, de dag waar grappenmakers ieder jaar weer reikhalzend naar uitkijken. In de voetballerij laat men de dag ook niet onbenut en gebruiken clubs, spelers en trainers 1 april om mensen voor de gek te houden. Voetbalflitsen heeft in aanloop naar deze dag de leukste en meest opmerkelijke grappen op een rij gezet!

Willem van Hanegem maakt transfer naar circus

In 1973 bedachten Theo Reitsma en Henny Budie van Studio Sport een 1 april-grap waarbij Willem van Hanegem zou stoppen met voetballen en een contract had getekend bij Circus Boltini. Van Hanegem speelde volledig mee in de grap en zorgde voor ophef bij Feyenoord, maar later beschouwde Van Hanegem het als een geslaagde mop.

Olifantenpoep in De Kuip?

Feyenoord stelde in 2014 hun jongste fans op de hoogte van 'stinkend nieuws'. De Rotterdamse grasmat, die jarenlang al wordt gezien als de beste van Nederland, kon nog beter worden gemaakt. Feyenoord wilde meewerken aan een experiment met olifantenpoep en zou zelfs een drietal olifanten toelaten op het veld om de grasmat te bemesten. Jordy Clasie, destijds speler van Feyenoord, zat zelfs in het complot en reageerde positief op het bericht: "Ik vind het goed dat Feyenoord deze gedurfde stap neemt. Goed voetbal begint bij een goede grasmat", reageerde Clasie. Het nieuws zorgde voor bezorgde reactie bij jonge fans van de Rotterdamse club, die vragen hadden over bijvoorbeeld of de spelers nog wel durfden te koppen als er olifantenpoep aan de bal zat en hoe lang de stank in het stadion bleef hangen. Uiteindelijk werden de jonge kameraden op 1 april gerustgesteld. Aan het poepverhaal zat namelijk een luchtje: het was een grap.

Mitchell Dijks pakt ploeggenoten aan

Mitchell Dijks verdedigde in 2014 de kleuren van sc Heerenveen en de gangmaker wilde op 1 april zijn teamgenoten verrassen met een leuke grap. Terwijl de spelers zich in de kleedkamer melden voor de training, is de verdediger in een afvalbak gekropen. Op het moment dat de spelers de vuilnisbak passeren, duikt Dijks eruit. Dat levert hilarische beelden op.

Tekst gaat verder onder de video

Genee richt zijn pijlen op Derksen

Het ene moment staan ze schouder aan schouder. Het andere moment kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Wilfred Genee en Johan Derksen werken al jarenlang samen, maar hebben in het verleden meermaals gebotst. Toch is het tweetal niet vies van een geintje en was het ook raak op 1 april. De presentator houdt Derksen voor de gek en de reactie van De Snor is prachtig.

Tekst gaat verder onder de video

Mohammed Rayhi is slachtoffer van een 1 april-grap

In Eindhoven is men op 1 april ook niet vies van een leuke grap. In 2014 was Ernest Faber kortstondig trainer van PSV en tijdens een training van het eerste elftal staat daar in eens een speler die hij niet had verwacht. Mohammed Rayhi, die toen bij Jong PSV speelde, was namelijk medegedeeld dat hij bij PSV 1 mocht meetrainen. De aanvaller had zich logischerwijs enthousiast op het trainingsveld gemeld, maar kon weer richting de kleedkamer. Het bleek namelijk een 1 april-grap te zijn. Geslaagd? Of juist niet?

Southampton prankt supporters

In Engeland kregen supporters van Southampton de schrik van hun leven nadat de Engelse club in 2016 bekendmaakte dat er plannen waren voor een nieuw clublogo. Op het eerste gezicht leek het 'nieuwe logo' sprekend op het oude logo. Echter was er emoji toegevoegd aan het oude ontwerp. Fans van Southampton reageerden woest, maar konden opgelucht adem halen. Het bleek namelijk om een 1 april-grap te gaan.

Het WK in je bol met de Astra Copacabana!

De voetballerij blijkt ook een inspiratiebron voor 1 april-grappen. In 2014 werd het WK georganiseerd door Brazilië en autofabrikant Opel introduceerde ter ere van het mondiale toernooi de Opel Astra Capacabana met als uniek kenmerk: echt gras op de stoelen. Het bleef echter niet bij dit unieke kenmerk. Het nieuwe model had namelijk in plaats van standaard matten zand en schelpen in de voetenruimtes. Dit om het echte Copacabana-gevoel na te bootsen en dat kan natuurlijk niet zonder cocktail, dus daarom zat er in de auto ook een drankdispenser aan het plafond, waar een alcoholvrije dorstlesser uit zou komen. Een creatieve 1 april-grap van de Duitse autofabrikant.

Dolberg is zijn auto kwijt

Voetballers rijden vaak in de duurste bolides en anders rijden zij in een auto van de club om van en naar de training te rijden. Kasper Dolberg wilde na afloop van de training bij Ajax in 2019 huiswaarts keren, maar op de parkeerplaats kon de Deense spits zijn auto nergens vinden. Uiteindelijk vindt Dolberg zijn auto na een lange zoektocht op de helling van een atletiekbaan staan. De spits wist direct de bedenken van de grap aan te wijzen: landgenoot Lasse Schöne.

De Mini GoalCooper

Mini Cooper speelde in 2014 ook in het aankomende WK met een 1 april-grap en introduceerde een nieuw ontwerp: de Mini Goal-Cooper. Deze had een elektrisch die als doelman fungeerde en daarnaast kon je een doel maken door de achterbank omlaag te klappen en een net te spannen in de bagageruimte. Er zat ook een mini-tafelvoetbaltafel bij de auto en daarnaast waren de matten zo groen als gras. De buitenkant was uitgevoerd in de kleuren van de Braziliaanse vlag.

Een voetbal voor linksbenige spelers

PUMA en Arsenal bundelden in 2015 de krachten voor een gloednieuwe voetbal. Dit was niet zomaar een voetbal. Nee, dit was namelijk het eerste leer ter wereld alleen voor linksbenige spelers. De Left-Footed evoPOWER, zoals de bal werd genoemd, zorgde voor meer nauwkeurigheid, kracht en precisie voor linksbenige spelers. Men bracht het nieuws zelfs met een professioneel filmpje. Uiteindelijk bleek het om een grote 1 april-grap te gaan van de Engelse topclub en het sportmerk.

Manchester City-fans verlaten het stadion door middel van een glijbaan

In Engeland doen de clubs niet voor elkaar onder. Waar Arsenal en Southampton al grappig uit de hoek kwamen, deed Manchester City ook een poging. De club uit het blauwe gedeelte van Manchester kwamen namelijk met het nieuws dat fans het stadion in de toekomst zouden moeten verlaten via een glijbaan. 'The Moonslide', zoals het ontwerp werd genoemd, zou een unieke attractie moeten worden en Manchester City kwam zelfs met een filmpje waarin een architect over de glijbaan vertelt. De grap had kunnen worden doorzien, aangezien de naam van de architect Flora Pi Lo was. Een anagram voor 'April Fool'.

Nieuwe chauffeur bij Liverpool

In 2016 werd Liverpool-doelman Simon Mignolet in de zeik genomen door teamgenoten Lucas Leiva en Jon Flanagan. De spelers van de Engelse topclubs werden door een taxi naar Anfield gebracht voor een vergadering, maar de bestuurder van de auto deed er alles aan om het geduld van de spelers te testen. Het leverde geweldige beelden op!

Mislukte grap van Danny Buijs

In 2019 bedacht FC Groningen-trainer Danny Buijs om op 1 april een leuke grap uit te halen, maar dat liep helemaal anders. De oefenmeester van de Groningers zei dat het trainingscomplex 'dramatisch' was en zei tegen de vaste bezoekers van de trainingen dat zij 'eens iets anders moesten gaan doen'. De supporters én de gemeente konden niet lachen om de grappen van Buijs, maar de trainer kon nadat hij zijn excuses had gemaakt opgelucht ademhalen.

FC Dordrecht komt met frikandeltenue

Op 1 april verraste FC Dordrecht met een ludieke grap. De Schapenkoppen onthulden op maandag het zogenaamde FC Dordrecht Frikandel Tenue, dat zogenaamd werd bedacht voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Hoewel de club zich nog niet officieel kwalificeerde, lijkt het er sterk op dat dit binnenkort wel gaat gebeuren.

Grappen in de voetbalwereld

Ook buiten 1 april worden voetballers wel eens in de maling genomen. Neem bijvoorbeeld Sören Lerby. De Ajacied kon echter niet lachen om de Bananasplit-grap in zijn voortuin.