De Boer ziet 'middelmaat' in Amsterdam en schuift technisch directeur naar voren

Het is alarmfase 1 in Amsterdam, waar Ajax momenteel op de vierde plaats in de Eredivisie staat. Volgens Ronald de Boer moeten de verwachtingen bij Ajax worden bijgesteld: "De kern van het probleem is dat er te veel middelmaat in de spelersgroep zit", aldus de voormalig Ajacied tegenover Voetbal International.

Ajax zag diverse sterkhouders afgelopen zomer vertrekken uit Amsterdam en kocht diverse nieuwe spelers. Volgens De Boer ligt daar een deel van het probleem: "Je hebt een groep nieuwe spelers, die het nog niet laat zien. Bijvoorbeeld Jorge Sánchez en Calvin Bassey", aldus de oud-prof, die de laatstgenoemde speler nog niet wil afschrijven. "Spelers als Edson Álvarez en David Neres hadden destijds ook tijd nodig om aan te passen. Het probleem is dat de ploeg er nu wel afhankelijk van is", concludeert De Boer.

Geduld en een nieuwe technisch directeur nodig in Amsterdam

Ajax moet volgens de 67-voudig oud-international van Oranje 'geduldig bouwen aan een nieuw team'. Hierbij haalt De Boer het voorbeeld van Mikel Arteta, coach van Arsenal aan: "Hij was niet zo lang geleden de slechtste manager van Arnsenal van deze eeuw en nu vinden ze hem na Pep Guardiola de beste manager van Engeland. Geduld is dus een factor en tegelijkertijd moet je niet stil zitten", aldus De Boer, die doelt op duidelijk door de gehele organisatie. De oud-speler van onder meer FC Twente, Ajax en Barcelona stelt dat een nieuwe technisch directeur daarbij heel belangrijk is: "Ik zou gewoon Klaas-Jan Huntelaar de bevoegdheid geven, maak hem verantwoordelijk", aldus De Boer.