Vijf trainers die Van Gaal in gedachten heeft om Steijn op te volgen

Louis van Gaal gaat de komende dagen beslissen of Maurice Steijn trainer van Ajax gaat blijven, zo geeft De Telegraaf aan. Na de slechtste seizoensstart ooit van Ajax, is het niet ondenkbaar dat Adviseur Van Gaal afscheid neemt van Steijn. Dit zijn dan vijf eventuele opvolgers van Steijn die Van Gaal op het oog heeft.

Pascal Jansen, AZ

De huidige AZ-trainer doet het naar behoren in Alkmaar. Met zeven overwinningen en een gelijkspel in acht wedstrijden staat AZ keurig tweede met twee punten achter nummer één PSV. Pascal Jansen is daar een belangrijke schakel in en zou gezien het aanvallende spel dat AZ speelt goed bij Ajax passen. Ajax-clubwatcher Freek Jansen ziet de Nederlandse oefenmeester als een optie voor de Amsterdammers: “Pascal Jansen zou ik echt een goede trainer vinden. Als je ziet hoe hij zijn team laat ontwikkelen en spelen, hoe spelers beter worden, hoe fit ze vaak zijn. Ik vind Pascal Jansen echt een heel goede trainer”, besluit Jansen in de podcast Pak Schaal.

Kjetil Knutsen, FK Bodø/Glimt

Al eerder was de huidige FK Bodø/Glimt-trainer in beeld om coach van Ajax te worden. Zo was de Noor de eerste keuze van Sven Mislintat, maar wilde de clubleiding liever een Nederlandse trainer. Onder de 54-jarige oefenmeester groeide Bodø/Glimt uit tot een topclub in eigen land. Knutsen haalde met verzorgd voetbal in 2020 en 2021 de eerste twee landstitels met Bodø/Glimt in de clubgeschiedenis. Oud Ajax-speler André Bergdølmo vertelde eerder al aan ESPN dat Knutsen goed bij Ajax zal passen: “Hij speelt graag 4-3-3 en speelt zoals Ajax deed in de hoogtijdagen. Hij heeft een heel goed team om zich heen. Hij heeft een goede mental coach en zijn assistenten doen het goed. Zijn voetbalfilosofie past wel heel goed in Amsterdam”, aldus Bergdølmo.

Kasper Hjulmand, Denemarken

De huidige bondscoach van Denemarken werd ook al meerdere keren in verband gebracht met Ajax. De 51-jarige Deen haalde in 2021 knap de halve finale van het Europese kampioenschap met Denemarken. Landgenoot Kenneth Perez ziet Hjulmand als de perfecte man voor Ajax: "Hij is een trainer die tactisch heel sterk is. Dat heeft hij met Denemarken laten zien tijdens het EK. Hij heeft een hele heldere filosofie. Die filosofie heeft hem de kop gekost bij FSV Mainz 05. Ze gingen tegen degradatie voetballen en hij bleef maar volhouden. Bij Ajax zou dat op prijs gesteld worden”, zo vertelt Perez bij ESPN.

Ralph Hasenhüttl, clubloos

Hasenhüttl komt uit de school van Red Bull Salzburg waar vooral hard werken voorop staat. De Oostenrijker hield FC Ingolstadt in 2016 knap in de Bundesliga, waarna het gepromoveerde RB Leipzig hem oppikte. In het eerste Bundesliga-jaar van Leipzig leidde hij de club direct naar een tweede plaats. Vervolgens, in het jaar daarna, maakte hij plaats voor Nagelsmann. Hij vertrok naar Southampton waar hij na succesvolle jaren in zijn vierde jaar werd ontslagen. De Oostenrijker is een liefhebber van de Gegenpressing-filosofie. Zo staat hij bekend als de 'Alpine Klopp'.

Erik ten Hag, Manchester United

De drie punten tegen Brentford thuis in de laatste minuut (2-1) waren broodnodig voor Erik ten Hag. Toch is zijn positie als trainer niet onomstreden. Zo staat de Nederlandse oefenmeester met United op een teleurstellende tiende plek met maar twaalf punten uit acht wedstrijden en verloor United in de Champions League ook al twee keer (Bayern München en Galatasaray). De druk neemt toe op de oud-Ajacied. Ajax-watcher Mike Verweij ziet Ten Hag wel terugkomen in Amsterdam: “Het is natuurlijk wel een prachtig moment om bij Ajax in te stappen. Heel veel slechter kan het momenteel niet. Dus ik denk, als Ten Hag ontslagen wordt, dat hij op termijn weer een kandidaat wordt om trainer van Ajax te worden”, denkt de Ajax-watcher van De Telegraaf.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers