5 redenen waarom Feyenoord van Ajax wint

Feyenoord neemt het in de zeventiende speelronde van de Eredivisie op tegen Ajax. In eigen huis komt de nummer drie van de Eredivisie op bezoek bij de koploper. In de meest recente duels tussen beide clubs wist Ajax iedere keer met de winst aan de haal te gaan. Feyenoord hoopt hier verandering in te brengen. Dit zijn vijf redenen waarom Feyenoord gaat winnen van Ajax.

Club in vorm

Feyenoord wist sinds 18 september 2022 al geen duel meer te verliezen in de Eredivisie en speelde sindsdien slechts drie keer gelijk, terwijl het de andere zeven wedstrijden wist te winnen. De formule van Arne Slot lijkt dit seizoen tot dusver het beste te werken van alle clubs in de Eredivisie. Zo voert Feyenoord de ranglijst aan met de eerste plek en 37 punten uit 16 wedstrijden. Vijf punten meer dan nummer twee AZ. Ajax kent een minder seizoen. De club staat met 32 punten op de derde plek, maar wist in haar laatste vijf Eredivisiewedstrijden geen enkel duel te winnen (vier keer gelijk en één verliespartij).

Scorend vermogen

In haar laatste vier duels in de Eredivisie wist Feyenoord 14 doelpunten te maken. Dit is gemiddeld iets meer dan drie doelpunten per wedstrijd. In haar laatste duel werd er nog met 0-3 gewonnen op bezoek bij FC Groningen. Alles wijst erop dat Feyenoord in De Klassieker opnieuw minimaal het net weet te vinden. Ajax wist in haar laatste vier duels zes keer te scoren en produceerde daarmee aanzienlijk minder doelpunten in verhouding met Feyenoord.

Onrust bij Ajax

Bij Ajax heerst er al maanden onrust. De club hoopte tijdens het stilleggen van de competitie in verband met het WK, de boel weer op de rit te krijgen, maar er lijkt weinig verandering in te zijn gekomen. Trainer Alfred Schreuder wordt flink bekritiseerd en zijn opvolgers worden al genoemd. Ajax won in de Eredivisie nog geen enkel duel in 2023, terwijl Feyenoord tot dusver goede zaken doet. In tegenstelling tot Ajax heeft Feyenoord ook geen problemen met de trainer. Arne Slot presteert uitstekend en kan niet meer stuk bij de fans.

Heer en meester in eigen huis

Feyenoord verloor dit seizoen slechts één keer in de Eredivisie en deed dat in een uitwedstrijd bij PSV (4-3). De club verloor dit seizoen in alle competities nog geen enkele keer in eigen huis en blijkt met De Kuip een bijzonder lastig stadion te hebben om in te spelen voor de bezoekende partijen. Bovendien zal Ajax het stadion bezoeken zonder uitsupporters, terwijl Feyenoord met 47.500 man, een kolkend publiek achter zich heeft staan.

Revanche

De laatste vijf klassiekers in de Eredivisie werden allemaal gewonnen door Ajax. Feyenoord heeft, met bovenstaande redenen en dit gegeven in het achterhoofd de meeste kans op een winstpartij en is op zoek naar revanche. De club hoopt de fans zondag voor het eerst sinds januari 2019 (Feyenoord 6-2 Ajax) weer eens te laten juichen tegen aartsrivaal Ajax.