Spelers die voor Besiktas en Ajax speelden: van Babel tot Weghorst

Voor vier spelers is de clash tussen Besiktas en Ajax extra bijzonder. Zij speelden namelijk voor beide clubs, met één speler waarvoor dat nu nog steeds het geval is. Voetbalflitsen neemt het viertal door!

Wout Weghorst: clash met oude club

Wout Weghorst kwam in het seizoen 2022-2023 op huurbasis naar Besiktas, waar hij in achttien wedstrijden negen doelpunten maakte. Na een half jaar in Turkije vertrok de spits van Burnley vervolgens op huurbasis naar het Manchester United van Erik ten Hag. Na een andere huurperiode bij TSG Hoffenheim, haalde Ajax hem in de zomer van 2024 definitief naar Amsterdam.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Juanfran: bekerwinnaar met Ajax

Juan Francisco García speelde in 2005/06 een jaar op huurbasis bij Ajax, dat hem tijdelijk overnam van Besiktas. Voor de Amsterdammers maakte hij 21 keer zijn opwachting en won de KNVB Beker. De Spaanse linksachter droeg het shirt van Besiktas in totaal slechts 19 keer.

Julien Escudé: Fransman bij Ajax

Tussen 2003 en 2006 was Julien Escudé verdediger in het shirt van Ajax. De Fransman maakte 81 keer zijn opwachting voor de Amsterdammers, waarmee hij de landstitel en Johan Cruijff Schaal veroverde. Na een succesvol avontuur bij Sevilla, speelde Escudé tussen 2012 en 2014 nog voor Besiktas, 31 keer, voordat hij stopte als voetballer.

Ryan Babel: periodes in Amsterdam en Istanbul

Na zijn doorbraak bij Ajax in 2004 droeg Ryan Babel de shirts van menig topclub. In 2012 keerde hij voor een jaar terug en speelde tussen 2017 en 2019 voor Besiktas, waarna hij in 2020 nog een half jaar voor Ajax speelde. In dienst van de Amsterdammers zorgde hij in totaal voor 30 doelpunten en 20 assists in 142 wedstrijden. Met Ajax won hij twee keer de beker, twee landstitels en drie keer de Johan Cruijff Schaal. Voor Besiktas was de vleugelaanvaller in 89 duels goed voor 12 assists en 29 doelpunten.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Aras Özbiliz: mislukte periode in Turkije

Aras Özbiliz doorliep de jeugdopleiding van Ajax en speelde in totaal 37 keer voor de Amsterdammers, waarmee hij twee keer landskampioen werd. De geboren Turk, maar uitkomend voor Armenië, vertrok in 2012 bij Ajax en kwam na avonturen in Rusland in 2016 terecht bij Besiktas. Hij werd meerdere malen verhuurd en speelde uiteindelijk slechts vijf wedstrijden voor de Turkse topclub.

Ajax tegen Turkse ploegen; kan optimistische balans vervolg krijgen?

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers