Ajax tegen Turkse ploegen; kan optimistische balans vervolg krijgen?

Beşiktaş JK is de tegenstander in de eerste van acht groepswedstrijden in de vernieuwde UEFA Europa League. Vorig seizoen eindigde het avontuur in deze competitie al in de groepsfase. Hoe presteerde Ajax tot dusver in het verleden tegen ploegen uit Turkije?

Het antwoord wordt gegeven in onderstaand artikel, want Voetbalflitsen is voor jou in de geschiedenis gedoken en heeft alle resultaten voor je op een rijtje gezet. Van UEFA Cup tot UEFA Champions League; dit is de balans van de Amsterdammers tegen ploegen uit de Turkse competitie.

Ajax treft Beşiktaş JK opnieuw

Het wordt de zevende officiële wedstrijd tussen Ajax en Beşiktaş JK. De voorgaande zes duels zijn allemaal winnend afgesloten door de Nederlandse ploeg, waardoor er vol optimisme kan worden toegeleefd naar de start van een nieuw Europees seizoen. De laatste ontmoeting was in de groepsfase van de UEFA Champions League en werd gespeeld in Istanbul. Twee treffers van Sébastien Haller bezorgde Ajax een driepunter, net als in de thuiswedstrijd dat seizoen. 

Tegen welke Turkse tegenstanders speelde Ajax?

In het verleden kruisten zij met zeven Turkse ploegen de degens in Europees verband. Dat gebeurde voor het eerst in 1966 en het bijzondere is dat de toenmalige tegenstander precies dezelfde is als die op 26 september: Beşiktaş JK. In de jaren daarna werd ook gespeeld tegen Fenerbahçe, Bursaspor, Galatasaray, Istanbul Basaksehir, Konyaspor en Sivasspor. 

Hoe presteert Ajax in thuiswedstrijden tegen Turkse tegenstanders?

Tot dusver vormde de Johan Cruijff ArenA zeven keer het decor van een treffen tussen een Nederlandse en Turkse voetbalploeg. Vijf keer kwamen de Amsterdammers voor eigen publiek als winnaar uit de bus, één keer als verliezer en in 2015 hielden Ajax en Fenerbahçe elkaar in balans met een gelijkspel. De nederlaag, die geleden werd tegen Konyaspor, was in een oefenwedstrijd ter voorbereiding op seizoen 2018-2019. De Amsterdammers verloren nog nooit een officieel duel in Europees verband op eigen bodem van een tegenstander uit Turkije!

De grootste overwinning dateert uit 1986, toen in de strijd om de Europacup II Bursaspor op bezoek kwam. Zij werden met 5-0 over de knie geworpen. 

Wat is de balans van Ajax in uitwedstrijden op Turkse bodem?

Datzelfde kan helaas niet gezegd worden over uitwedstrijden, want Ajax verloor in de groepsfase van de UEFA Europa League ooit van Fenerbahçe, Dat gebeurde in 2015, toen de thuiswedstrijd ook niet gewonnen werd. De Amsterdammers reisden zeven keer af naar Zuid-Europa. Zes keer daarvan in Europees verband en daarvan gingen de overige vijf wedstrijden gewonnen. 

De grootste uitzege was ook tegen de opponent van donderdag 26 september. In Istanbul werd met 4-0 gewonnen door de Amsterdamse formatie op 2 november van 1993. 

Wat is de balans van Ajax tegen Turkse tegenstanders?

Omgerekend heeft Ajax in totaal ruim 83% van alle wedstrijden tegen Turkse tegenstanders winnend afgesloten. In deze duels scoorden de Amsterdammers 25 doelpunten en hoefden zij er slechts vier te incasseren. Dat levert een gemiddelde op van ruim twee goals per wedstrijd. Tot dusver scoorde slechts één ploeg in de Johan Cruijff ArenA en dat is de tegenstander in speelronde één van de UEFA Europa League.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers