Van der Gijp ziet zomeraanwinsten 'door het ijs zakken': "Wat een geld. Niet normaal!"

Ajax kende afgelopen jaar een roerige transferzomer. De Amsterdammers verkochten voor ruim 200 miljoen euro aan spelers en investeerden voor ruim 100 miljoen euro in aanwinsten. René van der Gijp is over die laatsgenoemde groep niet te spreken en ziet een groot aantal zomeraanwinsten wekelijks 'door het ijs zakken': "Ze waren totaal onaantastbaar. Zo zie je maar dat het met een beetje wanbeleid gewoon in een jaar tijd naar de kloten geholpen kan worden", aldus de analist bij Vandaag Inside.

Van der Gijp had hoge verwachtingen van de Amsterdammers, zo erkent hij. "Twee jaar geleden dachten wij: dat wordt het Bayern München van Nederland", aldus de analist, die vervolgens het transferbeleid van Ajax kraakt en dit  aanmerkt als 'wanbeleid'. Ajax spendeerde in totaal 113,1 miljoen euro, waaronder ruim 30 miljoen euro voor Steven Bergwijn, 23 miljoen euro voor Calvin Bassey en ruim 16 miljoen euro voor voormalig jeugdspeler Brian Brobbey. "Wat een geld voor die gasten, man. Niet normaal!", reageert Van der Gijp verbaasd, die vervolgens stelt dat Ajax voor de jeugd moet kiezen of de standaard hoger moet leggen.

Moet Ajax Bassey verkopen?

Van der Gijp richt zich tijdens zijn tirade in het bijzonder tot Calvin Bassey, die over werd genomen van Rangers FC. "Als ik Ajax was zou ik als de brandweer gaan bellen naar clubs die toen nog interesse in hem hadden en zeggen: voor 12,5 miljoen mag je hem hebben", aldus Van der Gijp, die bijval krijgt van collega Johan Derksen, die de rol van Schreuder ook benoemt. Derksen vindt het gek dat de coach van de Amsterdammers steevast voor Bassey als linksback kiest, terwijl Owen Wijndal op de bank zit. 

Feyenoord-doelman vertrekt