Voetbaldier Kees Rijvers op 97-jarige leeftijd overleden

Kees Rijvers, één van de clubiconen van PSV, is overleden. Onder zijn leiding debuteerde spelers als Ronald Koeman, Ruud Gullit en Marco van Basten voor het Nederlands elftal. Alles wat je moet weten over het voetbalicoon. 

Hoe oud is Kees Rijvers geworden?

Kees Rijvers is 97 jaar oud geworden. In gesprek met het Algemeen Dagblad reageerde Willy van de Kerkhof op het verdrietige nieuws. "Hij ontfermde zich over zijn spelers. Voor mij en mijn broer René was hij bijna letterlijk een vader, omdat onze eigen vader op vroege leeftijd overleed. Maar ook andere spelers voelden het zo. Een lieve man, maar als trainer viel er niet mee te sollen. Dan was het stoïcijns en vastberaden."

Wanneer is Kees Rijvers overleden?

De Bondsridder overleed op maandag 4 maart 2024. Zijn wieg stond in het Brabantse Breda en op 27 mei 1926 werd hij geboren. Hij stond vooral bekend om zijn unieke manier van coaching. Voor hem was het niet belangrijk of je een bepaalde status bij een club had opgebouwd, want zijn voorkeur ging altijd uit naar teamspelers. Zijn kleindochter schreef een biografie over hem.

(Tekst gaat verder onder de video)

Wat deed Kees Rijvers bij PSV?

In 1972 ging Rijvers aan de slag als hoofdcoach in het Philips Stadion. Onder zijn leiding werd de basis gelegd voor gloriejaren in de Brabantse stad. Hij stond in totaal acht jaar langs de zijlijn tijdens wedstrijden van de Eindhovenaren. Op 24 januari 1980 stapte hij, na een nederlaag in de competitie tegen FC Utrecht, per direct op en ging daarna aan de slag in België. Als dank voor zijn bewezen diensten heeft PSV hem toegevoegd aan de Walk of Fame. 

Voor welke clubs kwam de voetballegende uit?

Hij speelde als voetballer in Nederland voor NAC Breda en Feyenoord, maar ging in 1950 de geschiedenisboeken in als één van de eerste Nederlanders die voor een buitenlandse club tekende. De Bredanaar ging namelijk spelen voor het Franse Saint-Étienne. Daarnaast speelde hij ook voor het Nederlands elftal.

Rijvers ging vrijwel meteen na het afsluiten van zijn actieve loopbaan als speler aan de slag bij amateurclub TSC uit Oosterhout. Het trainersvak beviel hem en al snel ging hij als assistent-trainer aan de slag bij Willem II. Na een avontuur in Tilburg verkaste hij naar FC Twente, waarna hij via PSV, Koninkijke Beringen FC, Oranje en opnieuw PSV in 1994 stopte als oefenmeester.

(Tekst gaat verder onder de video)

Welke prijzen won Kees Rijvers met PSV?

In Eindhoven won hij een hoop prijzen. In een tijdsbestek van acht jaar werden er in de Lichtstad namelijk drie landstitels, twee KNVB Bekers en eenmaal de UEFA Cup toegevoegd aan de prijzenkast van het Philips Stadion. Het Franse SC Bastia werd over twee duels verslagen en daardoor konden de Brabanders zegevieren in het Europese toernooi. De eerste landstitel onder zijn leiding werd in 1975, na dertien jaar, weer behaald.

Welke prijzen won Kees Rijvers zonder PSV?

Met NAC Breda werd hij als speler in seizoen 1944/1945 kampioen van de Eerste Klasse. In Frankrijk won hij drie prijzen, namelijk de Coupe de France, Division 1 én werd hij eenmalig uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Zijn loopbaan als trainer bracht hem meer succes. Voor zijn gewonnen prijzen bij PSV ontving hij de Rinus Michels Award in 2004 en als dank voor bewezen diensten in de Grolsch Veste werd hij in 2019 uitgeroepen tot erelid.