Besluit van Luuk de Jong zorgt voor verbazing: "Hij denkt dat nu dat hij beter is dan dat hij is"

Ronald Koeman kondigde afgelopen vrijdag zijn voorselectie aan en voor de bekendmaking kondigde PSV-spits Luuk de Jong aan te stoppen als international bij Oranje. Dit had onder meer te maken met het feit dat hij in het Nederlands elftal niet veel speelde. Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart reageerde verbaasd op de beslissing aan tafel bij Studio Voetbal: "Voor het Nederlands elftal bedank je niet", stelde Van Hooijdonk.

De Jong kwam van 2011 tot 2022 39 keer in actie voor Oranje en was in die interlands acht keer trefzeker. De spits van PSV startte slechts acht keer in de basis, waarvan hij vier keer voortijdig naar de kant werd gehaald. De overige 31 interlands kwam hij in het veld als invaller. De Jong liet na de wedstrijd van PSV tegen RKC doorschemeren dat zijn reserve-rol ook meespeelde bij zijn besluit: "Als ik basisspeler zou zijn geweest, zou het natuurlijk een ander verhaal zijn geweest. Het is een hele eer, absoluut, maar als je vaak op de bank zit, dan knaagt dat aan je", aldus De Jong. 

Verbazing bij oud-internationals

Van der Vaart kon bij Studio Voetbal niet veel met de uitleg van De Jong en trok de vergelijking met collega-analist Van Hooijdonk: "Piere zat altijd achter Ruud van Nistelrooij, Patrick Kluivert en Roy Makaay hing er nog bij. Maar Pierre wist zijn rol en was de beste pinchhitter op dat moment. Luuk (de Jong, red.) denkt nu dat hij beter is dan dat hij is, ook omdat er nu geen Van Nistelrooij of Kluivert is bij Oranje. En daar gaat het mis. In de rol van Pierre is hij nog steeds de allerbeste", stelt Van der Vaart.

Van Hooijdonk geeft daarbij aan dat hij weinig moeite had met zijn plek op de bank bij Oranje en vertelt dat hij het juist 'een enorme eer' vond om op te bank te zitten achter 'die geweldenaren', doelend op Van NIstelrooij, Kluivert en Makaay: "Voor het Nederlands elftal bedank je niet. Het gaat je overkomen dat je niet meer geselecteerd wordt, maar voor bedanken is de eer veel te groot", stelt een verbaasde Van Hooijdonk.