Gijp haalt uit naar Bar Laat en Sophie Hilbrand: "Debiele redactie"

René van der Gijp liet tijdens de Vandaag Inside-uitzending van dinsdagavond weinig heel van het tv-programma Bar Laat. Hij uitte zijn ongenoegen over de manier waarop het programma het overlijden van Johan Neeskens behandelde. Volgens Van der Gijp verdient een grootheid als Neeskens veel meer respect.

Maandagmiddag werd bekend dat Johan Neeskens, oud-voetballer en Nederlands icoon, op 73-jarige leeftijd is overleden. Dit nieuws kwam als een schok voor velen, maar volgens Van der Gijp werd er in Bar Laat nauwelijks aandacht aan besteed. “Je hebt trainers en spelers van allerlei kaliber, maar Neeskens was een van de grote namen die Nederland op de kaart hebben gezet. Dat kun je niet zomaar voorbij laten gaan,” aldus de analist. Hij vergelijkt Neeskens met andere grootheden uit het Nederlands voetbal, zoals Willem van Hanegem, Piet Keizer, Johan Cruijff, Wim Jansen en Ruud Gullit. “Dit zijn de échte grote spelers, mensen die een blijvende impact hebben gehad op het Nederlandse voetbal. Dan kun je als programma niet zeggen: 'Ja, Neeskens is overleden, we komen er later wel even op terug.' Dat hoort niet zo."

Van der Gijp haalt uit naar Sophie Hilbrand

Van der Gijp uitte zijn kritiek vooral richting presentatrice Sophie Hilbrand en haar programma Bar Laat. Hij had weinig begrip voor de oppervlakkige wijze waarop zij met het nieuws omgingen. “Ze kunnen beter hun tijd besteden aan het brengen van een passend eerbetoon, in plaats van snel over te gaan naar een volgend item," betoogde hij. “In Utrecht liggen 150 mensen op Centraal Station te slapen, daar gaan ze dan naartoe. Dit kon echt niet. Neeskens heeft zoveel voor Nederland betekend.”

Hilbrand en haar redactie krijgen flinke kritiek van Van der Gijp. Hij vindt dat het programma nalatig is geweest. "Sommige dingen moet je gewoon goed doen, en dit was een gemiste kans."

Johan Derksen begrijpt, maar verdedigt niet

Johan Derksen reageerde ook op de kwestie. Hij zei wel te begrijpen dat de structuur van Bar Laat gericht is op snelle items en wisselende onderwerpen. “Het moet allemaal flitsend zijn, dat is het idee. Maar het eindresultaat is vaak warrig.” Derksen vindt echter dat dit geen excuus is voor het gebrek aan aandacht voor Neeskens. “Dit zijn toch momenten waarop je de flexibiliteit moet hebben om in te spelen op het nieuws. Dan mag je best even van de planning afwijken,” aldus Derksen.

Van der Gijp was het eens met zijn collega. Hij benadrukte dat de redactie keuzes kan maken en dat sommige dingen belangrijker zijn dan een vast format. Olcay Gulsen vroeg of Bar Laat later nog aandacht heeft besteed aan het overlijden van Neeskens. Van der Gijp reageerde: "Ja, na een halfuur. Dat is veel te laat."

Gulsen constateerde dat hij duidelijk geïrriteerd was. “Nee, ik vind dat gewoon niet kunnen. Schijnbaar hebben ze gewoon een debiele redactie,” aldus Van der Gijp, die zijn irritatie niet onder stoelen of banken schoof.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers