Coëfficiëntenpolonaise: deze teams hielpen Nederland aan extra Champions League-ticket

Juventus wist donderdagavond Sporting Lissabon in eigen huis te verslaan met 1-0 in de kwartfinale van de Europa League. Normaal gesproken is dat niet zo bijzonder, maar nu juist wel. Hierdoor neemt Nederland de zesde plaats van de coëfficiëntenranglijst over van Portugal, waardoor niet alleen de eerste plek, maar ook de tweede plaats in de Eredivisie in het seizoen 2024/25 recht geeft op de groepsfase van de Champions League. 

De coëfficiëntenranglijst wordt gebaseerd op de afgelopen vijf seizoenen. Daarin zijn er acht Nederlandse teams die Europees voetbal hebben gespeeld en punten hebben behaald. De afgelopen twee jaar springt natuurlijk vooral Feyenoord in het oog met een finaleplaats in de Conference League en dit jaar een kwartfinale in de Europa League. Dit jaar haalde ook AZ de kwartfinale van een Europees toernooi, de Conference League, maar na het 2-0 verlies tegen RSC Anderlecht zal het lastig worden voor de Alkmaarders om door te stoten naar de laatste vier.

Desondanks staan Ajax en PSV (nog) boven de Rotterdammers qua behaalde coëfficiënten de afgelopen vijf seizoenen. Feyenoord kan de Eindhovenaren nog eventueel passeren wanneer het verder komt in Europees verband in het restant van het seizoen, maar de Amsterdammers hebben wel een duidelijke voorsprong op de rivaal. Verder hebben ook Vitesse, FC Twente, FC Utrecht en zelfs Willem II geholpen met de punten in de strijd om de zesde plek van de coëfficiëntenranglijst. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers