Steijn fel over gedrag spelers: "Dan ga je er gelijk af, al is het voor een volle Kuip"

Maurice Steijn maakte eerder bekend dat hij de huisregels van Ajax in stand houdt. De kersverse trainer van de Amsterdammers spreekt zich daarnaast echter wel uit over hoe hij omgaat met spelers. Hij laat doorschemeren dat hij deels coulant kan zijn, maar ook spijkerhard.

'Gedraag je normaal'

Steijn gaf in gesprek met het AD aan dat zijn voornaamste regel simpel is: 'gedraag je normaal'. "En als ik vind dat gedrag niet normaal is, grijp ik in", voegde hij toe. Hij liet doorschemeren dat hij van bijvoorbeeld 'gebaartjes' niet gediend is. "Ben ik helemaal niet van. Een wegwerpgebaar? Dan ga je er gelijk af, al is het voor een volle Kuip. Op lichaamstaal let ik."

"Je kiest als trainer ook de spelers uit die bij je passen. Daarom laat ik onze scouts ook naar trainingen kijken", legde Steijn uit. "Tegen de hoofdtrainer zijn ze altijd aardig, maar hoe gedraagt een speler zich tegenover de verzorger of de assistent? Zegt ie: 'Bek houden, jij'? Want als ik dat weet, dan neem ik ’m niet."

Coulantie omtrent woonplaats

Steijn heeft er begrip voor als een speler een keer te laat komt, als ze maar bellen. "Maar ik grijp in als het drie keer dezelfde speler is. Je moet geen angstcultuur krijgen. We hebben te maken met volwassen spelers met kinderen. Je moet ze vertrouwen geven aan de voorkant. Duidelijkheid scheppen, zorgen voor een veilig werkklimaat."

Steijn vindt het daarnaast ook geen probleem als een speler wat verder weg woont. "Ik ga ze toch niet op een kamer in Rotterdam stoppen als ze gelukkig zijn in een dorpje op drie kwartier of een uur rijden? Wat win ik daarmee? Ik wil de méns winnen. Ik vind dat een verkeerde vorm van autoriteit. Respect dwing je vanzelf af. Dat hoef ik niet met regels te doen."

Feyenoord-doelman vertrekt