Zo verging het Oranje in 2019 in de Final Four van de Nations League...

Het Nederlands elftal neemt het woensdagavond in de halve finale van de Nations League-eindronde op tegen Kroatië. Vier jaar geleden was Oranje ook van de partij in de Final Four. Hier lees je een terugblik op die editie!

In het seizoen 2018/2019 stond de allereerste editie van de Nations League op het programma. In de groepsfase van deze gloednieuwe Europese landencompetitie moest Oranje zien af te rekenen met Duitsland en Frankrijk. Dat lukte ook. Met zeven punten uit drie wedstrijden eindigde de ploeg van bondscoach Ronald Koeman op de eerste plek in Groep 1 en ging zodoende door naar de Final Four, de eindronde waarbij de vier groepswinnaars van Divisie A strijden om de Nations League-winst.

De Final Four van 2019 werd gehouden in Portugal en vond plaats van 5 tot en met 9 juni. Naast Nederland waren ook Zwitserland, Portugal en Engeland van de partij. In de halve finale stuitte Oranje op 'The Three Lions'. Het Estádio D. Afonso Henriques in Guimarães was donderdag 6 juni het decor van de clash tussen Nederland en Engeland. In de openingsfase had Oranje de touwtjes in handen en werd het hier en daar gevaarlijk. Na een half uur ging het echter mis voor de mannen van Koeman. Na een slechte aanname van Matthijs de Ligt in het zestienmetergebied van Oranje verloor hij de bal aan Marcus Rashford, die vervolgens door diezelfde De Ligt werd neergehaald: penalty voor Engeland. Oog in oog met doelman Jasper Cillessen faalde Rashford niet: 1-0. In de tweede helft kregen beide teams een aantal kansen, maar alleen Nederland maakte een doelpunt. Met 73 minuten op de klok kopte schlemiel De Ligt raak uit een corner. Oranje drukte vervolgens door, maar wist het overwicht niet in de score uit te drukken. Engeland slaagde daar wel in. Zeven minuten voor tijd schoot Jesse Lingard de 1-2 binnen, maar de VAR constateerde buitenspel en keurde de treffer af. In de blessuretijd was zowel Nederland als Engeland nog dicht bij de winnende treffer, maar geen van beiden kwam tot scoren. Zo moest er worden verlengd in Guimarães. In de 97ste minuut greep Oranje de voorsprong. Na geblunder achterin bij Engeland stond Memphis Depay oog in oog met Jordan Pickford. De doelman van Engeland kon de inzet van de ongelukkig spelende aanvaller nog wel keren, maar had even later geen antwoord op de rebound van invaller Quincy Promes, die via verdediger Kyle Walker binnenviel. In het restant van de verlenging werd Engeland niet meer gevaarlijk. Sterker nog, het was Nederland dat de dienst uitmaakte en vele kansen produceerde. In minuut 114 strafte Oranje opnieuw een defensieve fout van Engeland af. Op aangeven van Memphis schoot Promes raak. Daarmee was de Nations League-finale een feit voor Oranje.

Samenvatting van Nederland - Engeland (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Ook bij de halve finale tussen Portugal en Zwitserland was er volop spanning. Lange tijd stond er een 1-1 tussenstand op het scorebord, tot minuut 88. Wie anders dan Cristiano Ronaldo schoot Portugal op voorsprong. Twee minuten later nam de Portugese superster de 3-1 voor zijn rekening van en completeerde daarmee zijn hattrick. Zo ging de eindstrijd van de Nations League van 2019 tussen Portugal en Nederland.

In het Estádio do Dragão stuurde Koeman dezelfde elf namen als tegen Engeland het veld in (Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, De Jong, Wijnaldum; Bergwijn, Memphis, Babel). In de eerste helft creëerde Oranje geen enkele kans. Portugal slaagde daar wel in, met onder meer een kopbal van José Fonte en een harde knal van Bruno Fernandes. Aan het begin van de tweede helft beet Oranje eindelijk van zich af, met een gevaarlijke dribbel van Memphis. Het Nederlands elftal leek op dat moment wat meer grip te krijgen, maar kwam desondanks op achterstand. Met een hard schot vanaf de rand van de zestien passeerde Gonçalo Guedes Cillessen na exact een uur. Daarna ging Oranje naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Zo waren Depay en Marten de Roon dicht bij de 1-1, maar hun pogingen leverden niets op. Ook invallers Donny van de Beek en Luuk de Jong probeerden nog een treffer te bewerkstelligen, maar tevergeefs. Zo won Portugal de finale met 1-0 en veroverde daarmee de eerste Nations League ooit.

Highlights van Portugal - Nederland (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Nederland moest dus genoegen nemen met de tweede plaats. Het brons ging naar Engeland, dat in de troostfinale na strafschoppen won van Zwitserland (6-5). Na afloop van de Final Four werd Frenkie de Jong uitgeroepen tot grootste talent van de finaleronde, Bernardo Silva en Ronaldo mochten zich respectievelijk beste speler en topscorer noemen.