Koeman vindt het EK ‘goed geweest’, jij ook?

Nederland is er niet in geslaagd om door te dringen tot de finale van het EK 2024. Uiteindelijk moet er genoegen genomen worden met een plek in de halve finales, en dus de top vier van het toernooi. Bondscoach Ronald Koeman is trots op zijn selectie en de prestatie. Maar is dit terecht?

Waarom het wel een geslaagd EK was

Een plek in de halve finales was voorafgaand aan het toernooi iets waar weinig Oranje-fans rekening mee gehouden hadden. Een eindklassering bij de beste vier van Europa, lijkt een prima resultaat.

Koeman is tevreden met EK-prestatie Oranje

"Ik had wel het gevoel tegen het einde van de wedstrijd dat we hem misschien nog zouden maken. Of anders in de verlenging. Ik zette mijn geld op onszelf. Maar helaas", vertelde Koeman aan tafel bij de NOS. De bondscoach was teleurgesteld op de manier waarop Oranje uit het EK vloog, maar trots op de prestatie. "Ik vind dat we onszelf niets kunnen verwijten. Ik ben trots op deze groep."

Niet weggespeeld

Voorafgaand aan het EK was de verwachting dat Frankrijk, Nederland weg zou spelen. Dit viel in de realiteit allemaal heel erg mee. In een duel waarin Nederland bij vlagen de betere was, wist Oranje hoge ogen te gooien. Het duel eindigde uiteindelijk in een 0-0 gelijkspel, een prima resultaat. Ook tegen favoriet Engeland wist Oranje de schade te beperken. Het deed tot de allerlaatste minuut van de wedstrijd mee.

Waarom het geen geslaagd EK was

Oranje wist na een zware domper in de groepsfase (Oostenrijk, 2-3 verlies) als nummer drie door te gaan naar de achtste finales. Het spel was, ondanks de kwaliteit aan spelers, vaak niet om aan te zien. Zo lijkt het er op dat Koeman er meer uit had kunnen halen op dit EK.

Oranje-legioen had stiekem meer verwacht

Onder de Oranje-fans heerst er een verdeelde mening, na de zure uitschakeling op het EK. Velen zijn trots, terwijl andere fans meer van dit Oranje verwacht hadden. De kritiek op het spel van Nederland is iets wat er vanaf het eerste duel tegen Polen al in zat.

'Gelukkig Oranje'

Na een ontsnapping tegen Polen (2-1), een 'saai' gelijkspel tegen Frankrijk (0-0) en een nederlaag tegen Oostenrijk (2-3), wist Oranje met 'geluk' door te dringen naar de achtste finales. Dit als nummer drie van de groep. Roemenië werd met 0-3 weggespeeld, maar tegen Turkije vielen de mannen van Koeman, vooral in de eerste helft, wederom door de mand. Een ontsnapping was wederom nodig, maar tegen Engeland lukte dit niet. Na het doelpunt van Xavi Simons en het doelpunt van Harry Kane namens Engeland, toonden de Engelsen zich in de eerste helft tot heer en meester en mocht Oranje van geluk spreken dat de schade beperkt bleef.

Eindoordeel

Oranje mag terugkijken op een prima eindklassering, zo staat het tussen de beste vier landen van Europa. Toch had er op het veld vaak veel meer ingezeten. Het spel was dit EK grotendeels matig en saai, ondanks de kwaliteit in de selectie. Bondscoach Ronald Koeman hield te vaak vast aan bepaalde spelers die niet goed speelden en de bondscoach sneed zichzelf hiermee in de vingers. Een gros aan talentvolle spelers maakte amper tot geen minuten op dit EK, zo kan het spelersbeleid van Koeman in kwestie getrokken worden. Al met al een prima eindklassering, maar een matige vertoning op het veld.

Feyenoord-doelman vertrekt