Oranje-legendes loven Geertruida: "Ik hou van dit soort spelers, hij durft"

Lutsharel Geertruida speelde afgelopen woensdag zijn tweede interland voor Oranje. De centrale verdediger annex rechtsback van Feyenoord kan nu al niet meer stuk bij enkele iconen van het Nederlands elftal. Ruud Krol en Arie Haan zijn zeer te spreken over de 22-jarige Rotterdammer. 

Fantastische ontwikkeling

De 74-jarige Krol kwam 83 keer uit voor het Nederlands elftal en is positief verrast door Geertruida. Krol is vooral zeer positief over de 'John Stones-rol' die Geertruida mocht vervullen. "Ik hou van spelers die initiatief nemen. Hij durft in te schuiven. Het is tegenwoordig vaak zo voorspelbaar. Geertruida verraste me", aldus Krol tegenover de NOS. Haan is het met Krol eens. "Geertruida heeft zich fantastisch ontwikkeld. Hij doet het erg goed."

Geertruida speelde de volle 120 minuten mee tegen Kroatië. De kersverse landskampioen mocht in de basis beginnen bij afwezigheid van de geblesseerde Matthijs de Ligt. De rol van Geertruida werkte goed, maar Haan zag nog wel ruimte voor verbetering. "De rest van de verdediging moet wel meewerken wanneer Geertruida inschuift. Vroeger kon dat nog. Nu moeten alle verdedigers dat kunnen. Als de rechtsback gaat, schuift alles een beetje naar rechts, als de centrale verdediger gaat, knijpt de back een beetje naar binnen, Het moet een wisselwerking zijn."

Geen lof voor Van Dijk 

Het spel van aanvoerder Virgil van Dijk kan het duo minder bekoren. De centrale verdediger werd jarenlang gezien als de beste verdediger van de wereld, maar maakt de laatste maanden een mindere indruk. "Van Dijk moet weer leren om vooruit te verdedigen en niet terug te lopen", meent Krol. "Hij moet zich verdedigend beter oriënteren en leiding geven, zijn verdediging goed neerzetten."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers