Kritiek op Oranje-besluit: 'Dat KNVB hiervoor kiest, is tenenkrommend'

De KNVB krijgt met hevige bakken kritiek te maken wegens het besluit om met het vliegtuig naar Duitsland af te reizen. Milieuorganisaties en experts doen hun beklaag tegenoverRTL Nieuwsover de korte vlucht. Een woordvoerder van de voetbalbond heeft ook gereageerd op de ophef.

Wat voor kritiek is er op de keuze van de KNVB?

Joris Melkert van de TU Delft steekt van wal over het in zijn ogen onnodige besluit van de KNVB. "Als je voor het toernooi nu de oceaan over moest steken, dan was vliegen wel te verdedigen, maar naar Wolfsburg...? Ik begrijp dat niet zo goed. Zo ver is dat niet", vertelt de expert over de afstand van 430 kilometer. Oranje vliegt overigens ook nog naar Braunschweig, dertig kilometer van Wolfsburg af.

Dit is de reactie van de KNVB

De KNVB geeft de tijdwinst als argument voor hun besluit. Een woordvoerder van de bond stelt dat de busreis vanuit Rotterdam naar Wolfsburg ruim zes uur zou duren, terwijl de vlucht slechts een half uur bedraagt. Milieudefensie sluit zich daarentegen aan bij de woorden van Melkert. "Dat de KNVB midden in de klimaatcrisis ervoor kiest het Nederlands elftal met het vervuilende vliegtuig 400 kilometer naar Duitsland te laten vliegen, is natuurlijk tenenkrommend."

Wie van Oranje gaat er mee in het vliegtuig?

De keuze voor het vliegtuig was niet het enige besluit dat de laatste tijd voor discussie in Nederland zorgde. Gedurende de afgelopen dagen is er veel te doen geweest over de spelers die Ronald Koeman mee zou nemen naar het eindtoernooi. Op dinsdag viel Teun Koopmeiners ook nog af, waardoor de 25-koppige selectie van de bondscoach er nuzouitziet.

Op welke data speelt het Nederlands elftal?

Oranje speelt de eerste wedstrijd van de poulefase op 16 juni tegen Polen. Over de andere wedstrijden kun je meer vinden indit artikel.

Feyenoord-doelman vertrekt