Nederland – Schotland: Vijf dingen die je moet weten

Oranje werkt ter voorbereiding van het EK twee oefenduels af tegen Schotland en Duitsland. De Schotten zullen de eerste tegenstander zijn en spelen op 22 maart in de Johan Cruijff ArenA tegen Oranje. Dit zijn vijf dingen die je moet weten over Nederland – Schotland. 

Op deze spelers van Schotland moet Oranje letten 

Naast Liverpool-verdediger Andrew Robertsson, heeft Schotland vooral op het middenveld drie spelers rondlopen die momenteel in vorm zijn bij hun club. John McGinn knikkerde met Aston Villa als aanvoerder Ajax uit de Conference League en is een belangrijke kracht voor Schotland. Daarnaast is Lewis Ferguson in vorm bij succesploeg Bologna in de Serie A, de Schot wist al zes keer het net te vinden en heeft vier assists op zijn naam staan in 28 wedstrijden in de Italiaanse competitie. Ten slotte toonde Scott McTominay zich voor Erik ten Hag bij Manchester United dit seizoen al vaak als uitstekende supersub en weet hij ook voor Schotland vaak het net te vinden. In zijn laatste 10 wedstrijden was hij als verdedigende middenvelder liefst zeven keer trefzeker voor de Schotten. 

Historie  

Nederland en Schotland hebben in totaal negentien keer tegen elkaar gespeeld. Oranje wist daarvan negen keer te winnen, terwijl Schotland vijf keer als sterkste uit de strijd kwam. Vijf ontmoetingen eindigden in een gelijkspel, waaronder het laatste duel in juni 2021 (2-2). Van deze negentien onderlinge wedstrijden vonden er drie plaats op een eindtoernooi. Op het WK 1978 eindigde het duel in een 2-3 overwinning voor Nederland, terwijl op het EK 1992 Oranje met 1-0 won. Op het EK 1996 eindigde de ontmoeting tussen Nederland en Schotland in een doelpuntloos gelijkspel.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Nederland Schotland 2009

Bekende Nederlandse spelers in Schotland  

In de loop der jaren hebben verschillende Nederlandse spelers in Schotland gespeeld. Enkele van de bekendste Nederlandse spelers die in Schotland hebben gespeeld zijn onder meer: 

  • Virgil van Dijk (Celtic 2013-2015) 
  • Jeremie Frimpong (Celtic 2019-2021) 
  • Ronald de Boer (Rangers FC 2001-2004) 
  • Frank de Boer (Rangers FC 2004) 
  • Ronald Waterreus (Rangers FC 2005-2006) 
  • Michael Mols (Rangers FC 1999-2005) 
  • Arthur Numan (Rangers FC 1998-2003) 
  • Regi Blinker (Celtic 1997-2000) 
  • Pierre van Hooijdonk (Celtic 1995-1996) 

Hoelaat begint Nederland – Schotland? 

Nederland – Schotland begint vrijdag 22 maart om 20.45 uur in de Johan Cruijff ArenA. 

Bijzonderheden rond Nederland – Schotland  

Oranje zal voor het eerst het nieuwe tenue gaan dragen. Daarnaast zal er een moment stilte worden gehouden ter nagedachtenis van Kees Rijvers