Mexicanen in de Eredivisie: gaat Lozano weer schitteren?

De Eredivisie heeft al een rijke geschiedenis aan voetballers uit Mexico. Met de spoedige terugkeer van Hirving Lozano is het hoog tijd om alle Mexicanen met speelminuten in de Eredivisie op een rijtje te zetten. 

Mexicanen bij PSV

PSV is met zes (ex)-voetballers uit Mexico hofleverancier uit het rijtje. In 2006 haalde het voor het eerst een Mexicaan naar Eindhoven. Carlos Salcido maakte de overstap van Deportivo Guadalaraja. De verdediger speelde tot 2010 bij PSV en was goed voor drie doelpunten en assists in 121 competitiewedstrijden. In 2008 maakte ook Fransicsco Rodríguez de overstap van Deportivo Guadalaraja naar PSV. Deze verdediger kwam zestig keer uit in de Eredivisie en was goed voor vier doelpunten en twee assists.

In augustus 2014 maakte Andrés Guardado de overstap van Valencia naar PSV. De middenvelder groeide uit tot een publiekslieveling en kwam in de Eredivisie tachtig keer uit voor de Eindhovenaren. Guardado was goed voor 21 assists en vier doelpunten. Een jaar later keerde HéctorMoreno terug naar de Eredivisie. De oud-AZ'er tekende voor PSV, waar hij twee seizoenen voor zou spelen. Zowel Moreno als Guardado vertrokken in juli 2017 weer bij PSV. Deze zomer nam PSV na vier jaar afscheid van Érick Gutiérrez, die terugkeerde naar Mexico. De middenvelder schopte het in de Eredivisie tot zeven doelpunten en negen assists in 94 wedstrijden.

Een speler die juist terugkeerd bij PSV, is Hirving Lozano. Met 34 doelpunten en 22 assists in zestig Eredivisie-wedstrijden pakte de transfer van Hirving Lozano naar PSV goed uit. De aanvaller tekende in 2017 voor PSV, dat de aanvaller in 2019 voor een recordbedrag van 45 miljoen euro verkocht aan Napoli.

Mexicanen bij Feyenoord

Met de transfer van Santiago Giménez naar de Eredivisie werd de spits de eerste Mexicaan in dienst van Feyenoord. Zijn debuutseizoen pakte goed uit; de aanvaller was in 32 wedstrijden goed voor vijftien doelpunten en drie assists.

Mexicanen bij Ajax

Ajax nam deze zomer afscheid van twee Mexicanen. Zo verkcoht het Edson Álvarez voor een bedrag van 38 miljoen euro aan West Ham United. De middenvelder droeg in de Eredivisie 98 keer het shirt van Ajax, waarin hij goed was voor tien doelpunten en zes assists. In 2021 en 2022 kroonde Álvarez zich met Ajax tot landskampioen van Nederland. Voor Jorge Sánchez lijkt het slecht bij zeventien wedstrijden te blijven. De rechtsachter vertrekt na een seizoen alweer uit Amsterdam, waar FC Porto zijn nieuwe bestemming is.

Mexicanen in de Eredivisie

Naast de Mexicanen uit de traditionele top-3, kent de Eredivisie nog meer spelers uit het Zuid-Amerikaanse land. Zo maakte Joaquín del Olmo als eerst de overtocht naar Nederland. In juli 1996 haalde Vitesse de middenvelder op huurbasis naar de Eredivisie. Del Olmo speelde slechts vijftien wedstrijden in de Eredivisie, voordat hij terugkeerde naar Mexico. Ulises Dávila maakte in 2011 op huurbasis de overstap naar Vitesse. De Chelsea-middenvelder kwam slechts twee keer in actie voor Vitesse en kon in 114 competitieminuten voor geen doelpunt of assist tekenen.

Naast Dávila maakte ook Uriel Antuna als huurling de overstap van Engeland naar Nederland. FC Groningen nam de aanvaller in 2017 voor anderhalf jaar over van Manchester City. De Mexicaan kon niet imponeren en keerde zonder doelpunt of assist terug naar Manchester. Een Mexicaan die wel naam kon maken in de Eredivisie was Tecatito. FC Twente nam de aanvaller in 2015 voor 3,5 miljoen over van Monterrey. In de Eredivisie tekende Tecatito voor elf doelpunten en vier assists, voordat hij na 46 wedstrijden voor 10,5 miljoen de overstap maakte naar FC Porto.