Kritiek op Kluivert en Davids om bezoek aan 'ontzettend foute man'

Patrick Kluivert en Edgar Davids hebben heel veel kritiek over zich heen gekregen na een bezoek aan Zimbabwe. Voor Amnesty International heeft zware kritiek op de voormalig topvoetballers. Kluivert en Davids bezochten de omstreden president Mugabe.

Volgens de media bezochten de twee een bijeenkomst van de president, waarbij ook aanhangers van zijn partij aanwezig zouden zijn. Ook overhandigden ze de 93-jarige alleenheerser een gesigneerd Barcelona-shirt. "Ongelofelijk", zegt Emile Affolter van Amnesty International Nederland over het bezoek. "Mugabe is een ontzettend foute man, een mensenrechtenschender op grote schaal. Ik vraag me af of Kluivert en Davids beseffen dat ze worden gebruikt."

Zimbabwe groeide onder leiding van Mugabe uit tot éeén van de meest corrupte landen ter wereld. In het verleden zette hij gewapende milities in om blanke boeren van hun landerijen te verjagen, met tientallen doden als gevolg. Kluivert wist van zijn reputatie, zo zegt zijn woordvoerder Marc van Toren. "Maar hij was uitgenodigd door de minister van sport. Hij besefte dat het bezoek tot ophef kon leiden, maar vond niet dat hij om die reden de uitnodiging moest afslaan."

Legends

Kluivert en Davids waren in Zimbabwe namens de Barcelona Legends, die later dit jaar een wedstrijd spelen in het desbetreffende land. In het Legends-team spelen allemaal voormalig Barcelona-spelers. Kluivert en Davids waren met een Spaanse afgevaardigde van de ‘Legends’ in het land om de afspraken te bevestigen. Ze poseerden met de beruchte president en overhandigden hem een gesigneerd Barcelona-shirt.

Feyenoord-doelman vertrekt