Voorbeschouwing: veelscorende Spanjaarden maken meest kans op EK-titel

De spanning stijgt in aanloop naar de EK-finale tussen Spanje en Engeland. De ultieme kraker zal uitwijzen wie de beste ploeg van Europa is, maar wie maakt er eigenlijk de meeste kans? Voetbalflitsen blikt vooruit op de finale van het eindtoernooi.  

Waar wordt de EK-finale afgewerkt en hoe laat wordt het duel gespeeld?

De EK-finale wordt op zondag 14 juli om 21.00 uur afgewerkt in het Olympiastadion in Berlijn. Dit is de tweede keer in de geschiedenis van het EK dat het op Duitse grond wordt afgewerkt. Bij de vorige editie bij onze Oosterburen legde Nederland beslag op de titel door met 2-0 van de Sovjet Unie te winnen.

Welke ploeg maakt de meeste kans om te winnen in de EK-finale?

Engeland of Spanje zal bepalen wie de zeventiende editie van de EK-finale wint en databureaus hebben er al hun onderzoek op losgelaten. Volgens de cijfers van Gracenote maakt Spanje 62% kans op de beker, waarmee ze het land zouden worden dat de meeste EK-titels heeft. La Roja deelt de huidige nummer 1-plek met Duitsland. Engeland maakt 38% kans op winst, maar hebben wel meer ervaring met de underdogpositie. De formatie van Southgate moest zich in alle duels van de knock-outfase vanuit een achterstand naar de winst knokken en deed dit succesvol.

IJzersterke EK-statistieken van Engeland

Het enige land dat Engeland in de laatste vier EK's (2012-2024) in de normale speeltijd versloeg, was IJsland bij het EK 2016. Destijds stond Roy Hodgson aan het roer bij The Three Lions. De huidige bondscoach Southgate kent een ijzersterke reeks en voegt zich als trainer in een illuster rijtje met coaches die meerdere EK-finales wist te bereiken. Het winnen is hem alleen nog niet gelukt.

Makkelijk scorend Spanje jaagt op records

Bij Spanje hopen ze na dit toernooi op eenzame hoogte te staan als EK-winnaar en dit heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid EK-titels. De Spanjaarden zijn dicht bij het doelpuntenrecord van Frankrijk uit 1984. La Furia Roja moet nog maar één treffer maken om het record van Les Blues (14 goals) te evenaren. Daarnaast kan Spanje een ander record van de Fransen verbreken. Frankrijk was het laatste landenteam dat het toernooi heeft gewonnen door alle wedstrijden te winnen. Kunnen de Spanjaarden de reeks van de ongeslagen Engelsen tot een einde brengen?

La Masia-talenten van groot belang

Een grote rol in de finale zal waarschijnlijk weggelegd zijn voor wonderkind Lamine Yamal. De rechtsbuiten is in grootse doen en kan het record verbreken van de jongste speler die in een WK- of EK-finale speelt. Huidig recordhouder Pelé speelde de WK-finale van 1958 met de leeftijd van 17 jaar en 249 dagen. Yamal is 17 jaar en 1 dag als hij de finale zou spelen. Daarnaast zijn alle ogen gericht op Dani Olmo. De Spaanse middenvelder annex aanvaller heeft de meeste doelpuntcontributies op zijn naam staan in dit EK (3 goals en 2 assists).

Eerdere duels tussen Engeland en Spanje

Hoe deden de Spanjaarden en Engelsen het dan in de vorige onderlinge wedstrijden? Die informatie kan je allemaal hier vinden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers