Historie Engelse clubs tegen Nederlandse clubs: Wie won er het vaakst?

Meer dan 150 keer trof een Nederlandse voetbalclub, een Engelse. Dit is hoe de wedstrijden verliepen en wie er het vaakst wist te winnen.

Hoe vaak speelde een Nederlandse club tegen een Engelse?

In totaal troffen Nederlandse en Engelse ploegen elkaar 168 keer. De Engelse clubs wisten het vaakst aan het langste eind te trekken: 93 keer werd een Nederlandse ploeg verslagen. 42 keer eindigde een treffen in een gelijkspel en 33 keer ging een Nederlandse club er met de overwinning vandoor.

Het eerste treffen tussen een Nederlandse en een Engelse club

Het eerste treffen tussen een Nederlandse en een Engelse club, vond plaats in 1961. Feyenoord trof op 1 november 1961 Tottenham Hotspur in de Europacup. In Rotterdam werd er met 1-3 verloren en in Londen werd er met 1-1 gelijkgespeeld.

Het laatste treffen tussen een Nederlandse en Engelse club

De laatste keer dat een Nederlandse en Engelse club elkaar troffen, vond plaats op 12 december 2023. PSV speelde in de groepsfase van de Champions League, in eigen huis tegen Arsenal en wist de wedstrijd bij vlagen knap te domineren. De Eindhovenaren moesten uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.

Memorabele wedstrijden tussen Nederlandse en Engelse clubs

Nederlandse clubs wisten niet vaak van een Engelse club te winnen, de één slaagde er wel in, terwijl de ander nipt onderuit ging. Dit zijn een aantal memorabele wedstrijden tussen Nederlandse en Engelse clubs.

Feyenoord - Tottenham Hotspur 1974

Feyenoord veroverde in 1974 de UEFA Cup door Tottenham Hotspur over twee wedstrijden te verslaan. In de eerste wedstrijd in Londen eindigde het in een 2-2 gelijkspel. De return in De Kuip verliep succesvol voor Feyenoord. Willem van Rijsbergen scoorde het openingsdoelpunt uit een vrije trap, en Peter Ressel maakte de 2-0 na een assist van Jan Boskamp. Ondanks vechtpartijen op de tribunes, bleef Feyenoord overeind en pakte de UEFA Cup.

PSV - Manchester United 2015

In september 2015 boekte PSV een memorabele 2-1 overwinning op Manchester United in de groepsfase van de UEFA Champions League. Het duel stond in het teken van de terugkeer van Memphis Depay naar Eindhoven, maar het waren de Eindhovenaren die de Engelse grootmacht versloegen. Manchester United kwam eerst op voorsprong via een goal van Depay, maar Hector Moreno zorgde voor de gelijkmaker vlak voor rust. In de tweede helft scoorde Luciano Narsingh de winnende treffer, waardoor PSV de avond met een historische overwinning afsloot en een sterke start maakte in het Europese seizoen.

Ajax - Tottenham Hotspur 2019

In 2019 ontmoetten Ajax en Tottenham Hotspur elkaar in de halve finale van de UEFA Champions League. Ajax won de heenwedstrijd in Londen met 0-1 door een doelpunt van Donny van de Beek, waardoor de Amsterdammers met vertrouwen de return ingingen. In de returnwedstrijd in de Johan Cruijff ArenA kwam Ajax al snel op een 2-0 voorsprong dankzij goals van Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech. Tottenham knokte zich echter terug. Met drie doelpunten van Lucas Moura wisten de Engelsen zich dramatisch te plaatsen voor de finale.

Dit is hoe Nederlandse clubs tegen Manchester United presteren.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers