Feiten op een rij: Nederland en Frankrijk de punten delen op EK 2024

Het Nederlands elftal staat na twee wedstrijden op het EK 2024 op vier punten. Na de overwinning op Polen (1-2) speelde het met 0-0 gelijk tegen Frankrijk. Tijdens de interland stonden er enkele feiten centraal.

Feiten op een rij: zo won Oranje van Polen op het EK 2024

Voor het eerst géén doelpunten dit EK

Tot aan de interland tussen Nederland en Frankrijk viel er bij iedere wedstrijd op dit EK een doelpunt. Even leek deze reeks voor te zetten toen Xavi Simons de openingstreffer voor zich nam. Deze werd helaas afgekeurd en zo ging het feestje niet door. Voor het eerst sinds de wedstrijd tussen Engeland en Schotland op het EK 2020 (0-0) van 18 juni 2021 werd er niet gescoord tijdens een EK-wedstrijd: een reeks van vijftig wedstrijden.

Wederom een doelpuntloos gelijkspel

Frankrijk tegen Nederland (2 doelpuntloze gelijke spelen) werd de tweede wedstrijd op het EK die meerdere keren in een 0-0-gelijkspel eindigde, na Spanje tegen Italië (2). Frankrijk en Nederland speelden ook 0-0 gelijk in de kwartfinales op 22 juni 1996. Frankrijk won deze wedstrijd wel, na een strafschoppenserie (5-4).

Het was voor Nederland ook het eerste 0-0-gelijkspel op een EK sinds 26 juni 2004. Toen speelde Oranje doelpuntloos gelijk tegen Zweden in de kwartfinales van het EK 2004. Nederland won de wedstrijd uiteindelijk wél via strafschoppen (5-4) en plaatste zich voor de halve finales van het toernooi.

Gelijkspel slecht nieuws voor Polen

De eerste afvaller van het EK 2024 is ook bekend. Zo is er voor Polen na het gelijkspel tussen Nederland en Frankrijk geen enkele kans meer om zich te plaatsen voor de knock-outfase van het toernooi. Eerder op de avond werd het land nog door Oostenrijk (1-3) verslagen en speelt zo tegen Frankrijk voor spek en bonen.

Mbappé blijft op de bank tegen Oranje

Na een hoop speculaties begon Kylian Mbappé uiteindelijk toch op de bank tegen Nederland. De Fransman liep tegen Oostenrijk (0-1) een gebroken neus op en moet zodoende met een speciaal masker spelen. Mbappé komt niet in actie tegen zijn favoriete tegenstander. Zo wist de aanvaller al zes keer te scoren tegen Oranje. Dit deed het tegen geen enkel land vaker. Argentinië volgt met vijf tegentreffers.

Een opvallende statistiek rond Mbappé en het EK is dat de aanvaller nog geen enkel doelpunt achter zijn naam heeft staan. Mbappé speelde al vijf keer op het EK en staat, ondanks achttien kansen, nog op nul doelpunten op een EK.

Feyenoord-doelman vertrekt