Zo kan FC Twente zichzelf klaarmaken voor de UEFA Champions League

FC Twente heeft dit seizoen een knappe prestatie neergezet door als derde te eindigen in de Eredivisie. De Tukkers hebben zichzelf daarmee gekwalificeerd voor UEFA Champions League-voetbal. Op deze manier kan FC Twente zichzelf daar goed presenteren.

De transferzomer van FC Twente had op voorhand alle ingrediënten om een minder jaar te krijgen. Succestrainer Ron Jans vertrok na een aantal jaren en sterspelers als Ramiz Zerrouki, Virgil Misidjan en Václav Černý maakte een stap hogerop. Joseph Oosting kwam als beloftevolle, maar toch onervaren trainer over van RKC Waalwijk om Jans op te volgen. Daarnaast moest FC Twente met weinig budget vervangers zien te halen voor de vertrokken spelers.Gek genoeg is juist dat onderdeel niet erg goed gelukt. Weinig van de aankopen van Twente hebben echt hun stempel kunnen drukken op dit succesvolle seizoen.

Daar staat tegenover dat Oosting heeft gezorgd dat de spelers die al aanwezig waren, zichzelf opnieuw hebben uitgevonden. Michel Vlap startte als aanvallende middenvelder ineens aan de linkerflank, met de ruimte om te zwerven. Daan Rots heeft zichzelf officieel op de kaart gezet als creatieve aanvaller aan de rechterkant en leverde zeventien doelpuntencontributies dit seizoen. Daarnaast zijn middenvelders Michal Sadílek en Mathias Kjølø een stabiel duo voor de defensie geworden en is Sem Steijn als scorende ‘10’ doorgebroken. Dat verschillende spelers zich hebben ontwikkelt, sluit direct aan bij de grootste kracht van FC Twente dit seizoen.

'Flexibel' FC Twente opgeleid door Joseph Oosting

Het succes van FC Twente is voor een groot deel toe te schrijven aan trainer Joseph Oosting. Hij oversteeg dit seizoen alle verwachtingen door de Tukkers vanuit een moeilijke positie naar de derde plek te loodsen. De reden van de goede resultaten: flexibiliteit. De Emmenaar heeft van zijn elftal een tactisch variërende ploeg gemaakt, die binnen wedstrijden kan wisselen van strijdplan.

Zo is FC Twente na Feyenoord en PSV het fanatiekst pressende elftal van de Eredivisie. De Tukkers staan gemiddeld slechts 10,9 passes toe voordat een defensieve actie volgt. Het hoge pressen heeft onder Oosting dit seizoen dus veel succes gehad. Toch heeft de nummer drie van de Eredivisie niet in iedere wedstrijd dit seizoen dat speelplan gehad. Het beste voorbeeld voor de flexibiliteit van zijn speelplan komt uit de wedstrijd tegen Feyenoord. In de Grolsch Veste versloeg FC Twente de bewierookte ploeg van Arne Slot met 2-1. In die wedstrijd startte Twente furieus aan het duel. Zij drongen Feyenoord terug tot de eigen keeper en durfde in fases zelfs een-op-een over het hele veld te pressen.

Feyenoord had in de eerste helft veel moeite met dat strijdplan. Waar de Rotterdammers normaal gesproken de controleurs gebruiken om te voetballen, werden die nu door twee loopwonders bewaakt. Dat dwong Slot tot aanpassing. De oefenmeester van Feyenoord zette het in de rust om, waardoor FC Twente geen druk meer kreeg op de opbouw van de Rotterdammers. Dus toont Oosting aan dat hij niet alleen dat tactische plan had voorbereid. In de tweede helft zakt Twente op eigen helft in en schuift het in een 4-5-1 rustig mee met de bal. Hoewel Feyenoord nog wel scoort, is de mix van de twee stijlen de reden voor de overwinning geweest.

FC Twente is dit seizoen in staat geweest om fanatiek druk te zetten, maar ook stoïcijns te verdedigen. Daarnaast zijn op detailniveau meer tactische slimmigheidjes in het elftal gebracht. Zo schuift Oosting geregeld met de backs om tegenstanders te verrassen. Youri Regeer heeft dit seizoen verschillende rollen als back ingevuld. Soms kwam hij naast de ‘nummer 10’ als tweede aanvallende middenvelder, een andere keer kwam hij er juist weer als controleur bij. Verder zakken geregeld middenvelders naast de centrale verdedigers uit om daar een overtal te maken tegen de spitsen van de tegenstanders. De kracht van FC Twente dit seizoen is slimmigheid.

Dit zijn de verbeterpunten van de Tukkers

Toch kan ook FC Twente nog een hoop verbeteren om deze stijgende lijn intact te houden. De club uit Enschede heeft vooral in het opbouwende gedeelte nog een hoop te winnen. Hoewel zij laten zien veel balbezit te kunnen hebben en onder druk van een tegenstander uit weten te komen, heeft dat tot te weinig kansen geleid. PSV, Feyenoord, Ajax en AZ hebben veel meer kansen uit de eigen opbouw gecreëerd dan FC Twente.

Daarnaast hebben de Tukkers uit open spel 50 doelpunten gemaakt, ook dat zijn er minder dan de vier genoemde clubs. FC Twente is wél in staat om op beloftevolle plekken aan de bal te komen, alleen zetten de Tukkers dat té weinig om in grote kansen en doelpunten. De belangrijkste reden daarvoor: dribbelaars. Spelers met een individuele actie die grote kansen voor zichzelf of voor teamgenoten creëren, heeft Twente simpelweg te weinig.

Tegen opponenten die zichzelf ingraven rond de eigen zestien en de ruimtes klein maken, zijn spelers noodzakelijk die daar doorheen kunnen breken. Goede dribbelaars kunnen van een beloftevolle positie een grote kans maken. De speler met de meeste succesvolle dribbels bij FC Twente is Younes Taha, met 1,8 succesvolle dribbels per 90 minuten. Naast het feit dat hij slechts twee basisoptredens kreeg dit seizoen, staat hij met dit aantal op de 34e(!) plek in de Eredivisie. Rots is de basisspeler met de meeste geslaagde dribbels per volledig duel (1,7), alleen is ook hij geen geboren pingelaar. Van zijn dribbels slaagt namelijk slechts 38,5%.

Aan Arnold Bruggink de taak om een échte pingelaar binnen te halen, die FC Twente makkelijker haar wedstrijden laat winnen. Mochten de Tukkers in de Eredivisie zoeken, kan Bilal Ould-Chikh een interessante speler zijn. De dribbelkoning van FC Volendam noteert bijna drie succesvolle dribbels per wedstrijd en staat daarmee op de vijfde plek in de Eredivisie.

Verder is Yoann Cathline een speler die in dat profiel past. Hij staat vierde in de Nederlandse competitie als het gaat om geslaagde dribbels per 90 minuten en creëerde maar liefst 35 kansen na een individuele actie. Hoewel hij dit seizoen op huurbasis bij Almere City speelde, moet FC Twente voor een eventuele transfer aankloppen bij het Franse FC Lorient. De Fransman heeft volgens Transfermarkt een marktwaarde van 1,8 miljoen. Met een goede dribbelaar erbij, kan het niet anders dan dat FC Twente volgend seizoen makkelijker haar wedstrijden gaat winnen. Alles over de UEFA Champions League lees je hier.

Feyenoord-doelman vertrekt