Deze Nederlanders speelden voor Benfica: onder anderen Van Hooijdonk

Feyenoord neemt het op tegen SL Benfica in de Champions League. Dit seizoen komt er geen Nederlander uit voor de Portugese ploeg, maar dat was in het verleden wel anders. Alle Nederlanders die ooit voor Benfica uitkwamen, Voetbalflitsen zet het voor je op een rijtje!

Welke Nederlanders hebben voor Benfica gespeeld?

In totaal zijn er vier Nederlanders uitgekomen voor de Portugese topploeg. Dit zijn ze allemaal: 

Ola John 

De meest recente Hollander bij Benfica was aanvaller Ola John. Van 2012 tot en met 2017 was hij verbonden aan de Portugese club. In die periode speelde hij 90 officiële duels, was negen keer trefzeker en noteerde daarnaast zestien assists. Hij pakte drie keer de landstitel, twee keer de Portugese League Cup, één keer de Portugese Beker en één keer de Portugese Supercup. 

Pierre van Hooijdonk

Ook Van Hooijdonk heeft voor Benfica gespeeld. De spits verbleef één seizoen in Portugal van 2000 tot en met 2001, waar hij uitstekende cijfers wist te behalen. In 32 wedstrijden was de aanvaller 22 keer trefzeker. Hierna volgde een overstap naar Feyenoord. 

Gaston Taument

Dan zijn er nog twee spelers die voor 2000 bij Benfica speelden, een van hen is Taument. De aanvaller kwam tussen 1997 en 98 acht keer uit voor Benfica, maar wist niet te scoren. 

Glenn Helder 

Ook Helder verbleef slechts een jaartje in Portugal. Hij was actief bij Benfica tussen 1996 en 97, toen hij verhuurd werd door Arsenal. In dat jaar speelde hij twaalf keer voor hij terugkeerde naar Engeland. 

Welke Feyenoorders hebben voor Benfica gespeeld? 

Naast de Nederlanders Van Hooijdonk en Taument zijn er nog andere spelers die voor zowel Feyenoord als Benfica hebben gespeeld. 

Orkun Kökçü

De Turkse middenvelder heeft bij Feyenoord in de jeugd gespeeld en vijf jaar lang in de hoofdmacht. Van 2018 tot en met 2023 kwam Kökçü tot 175 officiële duels en was hierin 32 trefzeker en noteerde 27 assists achter zijn naam. Voor hij in 2023 voor 25 miljoen euro vertrok naar Benfica pakte hij de volgende prijzen; landskampioen in 2022/23 en de Nederlandse Supercup in 2019. De 23-jarige heeft al ruim 50 wedstrijden gespeeld voor Benfica en is een vaste waarde binnen de selectie. 

Fredrik Aursnes

Nog een ex-Feyenoorder is de Noor Aursnes, die in 2022 Rotterdam verruilde voor Benfica. De middenvelder speelde in totaal 49 wedstrijden voor de Rotterdammers. Voor Benfica staat de teller inmiddels al op 105 en is Aursnes amper weg te denken uit de basis bij de Portugese nummer drie. 

Benieuwd naar de vorm van beide ploegen in aanloop naar het duel? Hier lees je alles over de wedstrijd SL Benfica tegen Feyenoord?

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers