ChatGPT stelt het beste Eredivisie-elftal OOIT samen: negen Ajacieden

Wat is het allerbeste elftal dat we in de Eredivisie hebben gezien? De vaderlandse competitie heeft een rijk verleden aan legendarische voetballers. Maar welke elf spelers maken nou het beste elftal ooit? Gelukkig is daar ChatGPT om deze vraag te beantwoorden.

Edwin van der Sar

In het tenue van Ajax stond Edwin van der Sar maar liefst 226 keer onder de lat in de Eredivisie. De competitie wist de doelman vier keer te winnen; in 1994, 1995, 1996 en 1998. Van der Sar hield 98 keer zijn doel schoon en wist één keer zelf te scoren.

Wim Suurbier

Tussen 1964 en 1978 speelde Wim Suurbier namens Ajax 330 wedstrijden in de Eredivisie. In dienst van de Amsterdammers veroverde de verdediger zeven keer de landstitel, voordat hij naar het buitenland vertrok. In 1990 huurde Sparta hem voor één seizoen, waarvoor hij in de Eredivisie elf keer in actie kwam. 

Frank Rijkaard

Vijf keer kroonde Frank Rijkaard zich als speler van Ajacied tot landskampioen van Nederland. Dit in 19982, 1983, 1985 en zijn buitenlandse avontuur in 1994 en 1995. Over twee periodes in de Eredivisie maakte de verdediger 262 keer zijn opwachting. 

Ronald Koeman

Tegenwoordig bondscoach van Nederland, maar als speler schitterde Koeman in de Eredivisie als speler van FC Groningen, Ajax, PSV en Feyenoord. In totaal speelde Koeman 324 wedstrijden, waarin hij als verdediger maar liefst 118 keer wist te scoren. Vier keer werd Koeman landskampioen; één keer als Ajacied en drie keer in dienst van PSV.

Ruud Krol

Al zijn 337 wedstrijden in de Eredivisie speelde Ruud Krol in het shirt van Ajax. De verdediger was hierin goed voor 37 assists en 23 wedstrijden. In 1970, 1971, 1972 en 1979 won Krol de landstitel.

Johan Neeskens

Tot nu toe de speler met de minste wedstrijden in de Eredivisie. Johan Neeskens kwam 127 keer uit in de Eredivisie, waarvan 124 keer voor Ajax en drie keer voor FC Groningen. In 1972 en 1973 won hij de landstitel in het rood-wit.

Johan Cruijff

Zonder twijfel de beste voetballer die de Eredivisie heeft gezien, is Johan Cruijff. De legendarische voetballer wordt gezien als misschien wel de beste voetballer ooit. Zijn carrière begon hij bij Ajax, waarvoor hij in twee periodes tien seizoenen 213 competitiewedstrijden speelde. Zijn loopbaan sloot Cruijff af bij aartsrivaal Feyenoord, waarvoor hij nog eens 33 wedstrijden uitkwam. In totaal was de aanvallende middenvelder goed voor 159 doelpunten en 118 assists in de Eredivisie, die hij maar liefst negen keer wist te winnen.

Willem van Hanegem

In de Eredivisie kwam Willem van Hanegem uit voor Xerxes/DHC '66, Feyenoord, AZ en FC Utrecht. In totaal 446 wedstrijden, waarin De Kromme goed was voor 107 doelpunten en 103 assists. De competitie wist te middenvelder alleen in het shirt van Feyenoord, drie keer, te winnen.

Ruud Gullit

Bij HFC Haarlem brak Ruud Gullit in 1979 door. De aanvaller groeide uiteindelijk uit tot Gouden Bal winnaar. In de Eredivisie speelde Gullit in dienst van Haarlem, Feyenoord en PSV 208 wedstrijden, waarin hij goed was voor 94 doelpunten en 43. In dienst van Feyenoord kroonde Gullit zich één keer tot landskampioen, waar dat met PSV nog eens twee keer lukte.

Marco van Basten

Nog een Eredivisie-talent dat uitgroeide tot (meervoudig) winnaar van de Gouden Bal, namelijk Marco van Basten. Als spits van Ajax was Van Basten niet te stoppen. De aanvaller wist in 133 wedstrijden maar liefst 128 keer te scoren. Niet zo gek dat hij dan ook drie seizoenen achter elkaar topschutter van de Eredivisie werd. De competitie wist Van Basten drie keer te winnen.

Piet Keizer

Zijn gehele carrière speelde Piet Keizer in het rood-wit van Ajax. In de Eredivisie schopte Keizer het tot 216 wedstrijden, waarin de aanvaller goed was voor 78 doelpunten en 73 assists. Zes keer wist Ajax met Keizer zich tot landskampioen van Nederland te kronen.

Ook interessant