Nederlandse EK-helden adviseren Simons: "Zie hem graag nog twee jaar in Eredivisie spelen"

Marco van Basten en Ruud Gullit schoven maandagavond aan bij Rondo en spraken daarin over PSV-uitblinker Xavi Simons. Beide Nederlandse voetbalgrootheden zien dat Simons zijn team bij de hand neemt en misschien al wel klaar is voor een stap hogerop na een jaar in Eindhoven. Desondanks adviseren ze de jongeling op een langer verblijf in de Eredivisie.

"Hij is een groot talent en enthousiast, maar laat hem maar lekker met rust. Ik zie hem graag nog twee jaar in de Eredivisie spelen. Ik wil zien of hij kan blijven uitblinken. Daarna mag hij verder kijken. Als hij zo doorgaat mag hij zich weer gaan melden bij het Nederlands Elftal", stelt van Basten. 

Barcelona en PSG

Ook Gullit ziet een mooie toekomst voor de groeibriljant die eerder in de jeugd speelde van FC Barcelona en Paris Saint-Germain. Voor de Franse grootmacht speelde hij zelfs al zeven wedstrijden in het eerste elftal. "Ik hoop dat hij een nieuwe ster wordt. Er zijn al twee clubs die hem hebben laten gaan en ik ben benieuwd of hij nog een stap kan maken in zijn ontwikkeling. Nu is het nog frivool." Voor Simons is het pas zijn eerste seizoen op het hoogste niveau en dat vergeet men weleens. "Ik wil volgend jaar zien of hem dan hetzelfde lukt. Die potentie heeft hij", vindt de Oranje-aanvoerder van het gewonnen EK in 1988. 

Van Basten deelt die mening met zijn oud-ploeggenoot van AC Milan. "Zorg dat je de komende drie jaar tijd zoveel indruk maakt dat ze in het buitenland niet om je heen kunnen. Laat hem moeilijke tijden meemaken en daarna kampioen worden. Hij moet de beste keuze voor zijn carrière maken en vooral veel blijven voetballen."