Polen eerste tegenstander voor Oranje op EK voetbal

Polen is de eerste tegenstander voor Oranje op het Europees kampioenschap voetbal komende zomer. Het Oost-Europese land wist de beslissende play-off voor een EK-ticket te winnen van Wales en plaatste zich daardoor als laatste land voor het toernooi.

De beslissing in het Cardiff Stadium viel pas na het nemen van strafschoppen. In de reguliere speeltijd en verlenging was het 0-0 geworden. De vijfde strafschop van Wales werd gestopt door Wojciech Szczesny.

Polen met Lewandowski tegen Nederland

Polen met Lewandowski tegen Nederland

Daarmee plaatste Polen zich voor de vijfde opeenvolgende keer voor een EK-eindronde. En ook op de laatste twee WK’s waren Robert Lewandowski & Co present. Door derde te worden in de groep achter Albanië en Tsjechië stelde Polen teleur in de EK-kwalificatie, maar Polen greep de strohalm om via de play-offs alsnog het ticket veilig te stellen. Na de eenvoudige zege op Estland (5-1) ging het tegen Wales vele malen moeizamer.

EK Poule Nederlands Elftal 

Nederland, dat in de groepsfase verder nog Frankrijk en Oostenrijk treft, opent het toernooi op 16 juni in het Volksparkstadion in Hamburg tegen Polen. Het wordt de 20e keer dat het Nederlands elftal tegen Polen gaat spelen.

Kortgeleden nog trof Oranje Polen tot viermaal toe in de Nations League. Dat leverde drie Nederlandse zeges en één gelijkspel op. De laatste zege van Polen dateert alweer van 1980, toen Oranje in een EK-kwalificatieduel in Chorzow met 2-0 onderuit ging.

Het Nederlands elftal oefende op zijn beurt dinsdagavond tegen Duitsland. Oranje verloor door een discutabel doelpunt, bij de 2-1 van Duitsland leek de doellijntechnologie niet te werken.