Ajax-fans lopen klappen op in Polen

Ajax neemt het in de play-off voor de Europa League op tegen het Poolse Jagiellonia Bialystok. Zoals gewoonlijk reizen er veel Ajacieden mee die kant op. Wat een mooie 'away-day' had moeten worden, wordt uiteindelijk toch iets minder prettig voor de Ajacieden. 

De Poolse voetbalclub werd vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis landskampioen. De stad Bialystok telt zo'n 300 duizend inwoners en betekent Witte Helling in het Pools. De stad ligt tegen Belarus aan. 

Waarom was het voor Ajacieden een onrustige middag in Polen?

Meerdere groepjes Ajax-fans zijn aangevallen door Poolse supporters. Dat meldt supportersaccount Voetbal Ultras op X en Instagram. De officiële Ajax app zou supporters ervoor hebben gewaarschuwd. 

De club kreeg meerdere berichten over fans die zouden zijn aangevallen in de Poolse stad. Zo kwamen er meldingen binnen dat supporters gedwongen werden hun Ajax-shirts uit te trekken. De club adviseert om neutraal gekleed het centrum door te lopen. 

Het is niet de eerste keer voor fans van Ajax dat ze niet normaal door een buitenlandse stad kunnen lopen. Twee jaar geleden was Napoli bijvoorbeeld niet veilig voor de supporters

Gaat aankoop Daniele Rugani al speelminuten maken?

Ondertussen maken de spelers zich rustig op voor de wedstrijd. Daarbij zit ook de nieuwe aankoop Daniele Rugani. Hij tekende een dag voor de wedstrijd pas zijn contract bij Ajax. Toch is de Italiaanse verdediger, die overkwam van Juventus, er al bij in Polen. Rugani hoeft niet te rekenen op een basisplaats, volgens trainer Francesco Farioli. "Als het nodig is, kan hij misschien wat minuten maken." 

Waar is Jagiellonia Bialystok-Ajax te zien?

De wedstrijd is voor iedereen te zien. Bekijk hier waar jij Jagiellonia Bialystok tegen Ajax kan zien

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers