Dramatische start onder de loep: Ajax begon slechts twee keer slechter aan een seizoen

Na vier wedstrijden staat Ajax onder leiding van Maurice Steijn op plek nummer twaalf in de Eredivisie. Het gebeurt niet vaak dat Ajax zich na vier wedstrijden in het rechterrijtje bevindt. Zo stonden de Amsterdammers pas twee keer eerder in de geschiedenis er slechter voor na vier gespeelde speelrondes. 

1958/59 (eindklassering zesde)

Ajax eindigde dat seizoen op een teleurstellende zesde plaats. Van de slechte seizoenstart werd nooit optimaal herstelt. Zo verloor het Ajax van onder meer Sjaak Swart (die dat seizoen maar zeven wedstrijden speelde) in de eerste twee wedstrijden met 0-1 van DWS/A en met 4-2 van de uiteindelijke kampioen Sparta. Wel werd er vervolgens met 2-0 tegen Fortuna ’54 gewonnen, maar faalde de Amsterdammers in de vierde speelronde met een 2-2 gelijkspel tegen Elinkwijk. Er volgde een kwakkelend seizoen, waarin de Ajacieden nooit echt een reeks met overwinningen weten neer te zetten. Veel spelers voldeden niet aan de verwachtingen en in de zomer erna was er sprake van een schoonmaak binnen Ajax. Het enige positieve van dit seizoen was dat de Amsterdammers in de zomers ervoor zuinig met geld opgingen, terwijl het flink in de selectie geïnvesteerde PSV (10) en Feyenoord (5) ook een dramatisch seizoen kende.

1964/65 (eindklassering dertiende)

Dit seizoen is het slechtste seizoen uit de historie van Ajax. Na een hoopvol begin waarin het thuis in De Meer Go Ahead Eagles met 4-1 versloeg, volgde er een dramatische reeks: Uit tegen ADO werd in de wedstrijd erna met 2-1 verloren, thuis tegen DWS werd Ajax weggeveegd met 0-3 en uit tegen MVV kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Al na die vierde wedstrijd werd het elftal uit onrust omgegooid, maar het mocht niet baten.  Het elftal met respectabele namen zoals de zeventienjarige Johan Cruyff, de 21-jarige Piet Keizer en de 26-jarige Sjaak Swart eindigde op de dertiende plaats van de zestien deelnemende teams met maar drie punten boven de degradatiestreep. Tot overmaat van ramp pakte Feyenoord ook nog de dubbel dat seizoen (kampioenschap en de beker).

2022/2023 

Niet lang geleden, in 2019, kende Ajax de beste seizoenstart in 22 jaar. Nu, vier jaar later ziet de wereld er heel anders uit voor Ajax. Dat de Amsterdammers in de eerste vier wedstrijden de volle buit pakken gebeurd zelden. In de afgelopen tien jaar lukten dat alleen in 2015 en 2022. De slechte seizoenstart van de ploeg van Maurice Steijn is te vergelijken met die van 2014, toen het Ajax van Frank de Boer zes punten pakte in hetzelfde aantal speelrondes. De Amsterdammers verloren toen opeenvolgend met 1-3 van PSV en 2-0 van FC Groningen, maar na het 1-1 gelijkspel tegen Paris saint Germain en de 0-1 overwinning in De Klassieker was het lek weer boven. Hetzelfde scenario kan Steijn en Mislintat uit de brand helpen. Want als Ajax in één week een goed resultaat boekt in de Europa League tegen Olympique Marseille en in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, kan zomaar het goede gevoel terugkomen in Amsterdam.