Terug naar Toen: de laatste keer dat FC Twente in een Europees hoofdtoernooi actief was

FC Twente moet drie voorrondes zien te overleven om de groepsfase van de Conference League te bereiken. De eerste horde is het Zweedse Hammarby IF. Wanneer zagen we FC Twente voor het laatst in de groepsfase van een Europees toernooi terug? Voetbalflitsen praat je helemaal bij!

Het is alweer elf jaar geleden dat FC Twente voor het laatst actief was in een Europese groepsfase. Als nummer zes van het voorgaande Eredivisie-seizoen gingen de Enschedeërs de play-offs om Europees voetbal in, met als inzet een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. Dat verliep niet zoals gehoopt. In de halve finale ging de ploeg van trainer Steve McClaren onderuit tegen reuzendoder RKC Waalwijk. Ondanks het mislopen van Europees voetbal werd FC Twente gered door de UEFA. Vanwege het Fair Play-klassement plaatsten de Tukkers zich alsnog voor het voorportaal van de Europa League, maar wel voor de eerste kwalificatieronde.

In de eerste ronde stuitte FC Twente op UE Santa Coloma. De heenwedstrijd stond al op 5 juli 2012 op de planning. Daarin liet FC Twente geen spaan heel van de nummer drie uit Andorra. In De Grolsch Veste won de thuisploeg met 6-0. Ook de return eindigde in Twents voordeel: 0-3.

Samenvatting FC Twente - UE Santa Coloma (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Zo ging FC Twente met een goed gevoel richting de tweede voorronde, waarin FC Inter Turku uit Finland de tegenstander was. Waar Santa Coloma in het heenduel nog met speels gemak werd verslagen, ging dat tegen Inter Turku niet zo makkelijk. Voor eigen publiek kwam FC Twente niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De tegentreffer kwam op naam van de Nederlander Pim Bouwman. In de terugwedstrijd maakte de formatie van McClaren de remise ruimschoots goed door met 0-5 te winnen.

De volgende horde op weg naar de groepsfase van de Europa League was het Tsjechische FK Mladá Boleslav. FC Twente begon wederom met een thuiswedstrijd. Door goals van Leroy Fer en Nacer Chadli reisde de club uit Enschede met een goed gevoel af naar Tsjechië. De return leek zowat een kopie van de eerste ontmoeting: FC Twente won wederom met 0-2 en opnieuw kwamen Chadli en Fer tot scoren.

Zodoende hoefde FC Twente nog maar een club te verslaan om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League. In de play-offs wachtte een tegenstander van formaat, namelijk Bursaspor uit Turkije. De heenwedstrijd in het Bursa Atatürk Stadion liep voor FC Twente uit op een drama. De Tukkers kwamen weliswaar op voorsprong, maar verloren uiteindelijk met 3-1. De returnwedstrijd begon nog aardig voor FC Twente, dat na een klein half uur spelen op voorsprong was gekomen. Op slag van rust ging het echter mis. Bursaspor kwam via Sebastiaan Pinto langszij. In de tweede helft scoorde FC Twente twee keer binnen no-time. Zo stond het over twee duels weer helemaal gelijk. Daar bleef het ook bij, waardoor er verlengd moest worden. In de 116e minuut bracht Leroy Fer De Grolsch Veste in extase met een rake pegel: 4-1. Zo plaatste FC Twente zich ternauwernood voor de groepsfase van de Europa League.

Highlights van FC Twente - Bursaspor (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

FC Twente werd ingedeeld in groep L en stuitte daarin op Hannover 96, Levante en Helsingborgs IF. Met vier punten uit zes duels eindigden de mannen van McClaren stijf onderaan. Pijnlijke statistiek: de Enschedeërs wonnen geen enkele wedstrijd.

In de jaren daarna zagen we FC Twente geen enkele keer meer terug in een Europees hoofdtoernooi. In het seizoen 2014/2015 stroomde FC Twente in de play-offs van de Europa League in, maar daarin werden de Enschedeërs uitgeschakeld door FK Qarabağ uit Azerbeidzjan. Vorig seizoen plaatsten De Tukkers zich voor de derde voorronde van de Conference League. Nadat het Servische FK Čukarički was verslagen, wachtte in de play-offs het grote Fiorentina. FC Twente ging maar nipt ten onder: 1-2 over twee wedstrijden.

Samenvatting van FC Twente - Fiorentina

Feyenoord-doelman vertrekt