Koning over voorkeur voor Ajax: "Daar is mijn liefde ontstaan"

Koningsdag wordt dit jaar gevierd in Rotterdam, maar koning Willem-Alexander heeft in de podcast Door de ogen van de koning met Edwin Evers uitgesproken dat hij voor Ajax is en legt daarbij uit hoe die voorliefde is ontstaan. 

Eerder wist Ron Jans, na een gesprek met de koning in 2015, dat Willem-Alexander voor Ajax was. De koning zelf sprak zich echter nooit uit over zijn clubvoorkeur. In de vierde aflevering van zijn eigen podcast wordt het jaar 2016 besproken. Dit jaar overleed Johan Cruijff, die de koning in de rust van een wedstrijd ontmoette toen hij door een vriend van de familie in 1982 werd meegenomen naar Ajax in het oude stadion De Meer. De koning blikt terug op de ontmoeting, waar Cruijff hem beloofde naar hem te zwaaien als hij in de tweede helft zou scoren. De legendarische Nederlandse voetballer scoorde en hield zich aan zijn belofte. "Daar is mijn liefde voor Ajax begonnen", vertelt de koning.

Koning durft het aan dankzij Cruijff

Edwin Evers, die in de podcast het gesprek aangaat met de koning over zijn afgelopen tien jaar als koning, verbaast zich over de openheid van de vorst over zijn voorkeur. De radio-DJ geeft te kennen juist geleerd te hebben geen voorkeur uit te spreken wanneer het om voetbal gaat. De koning is het hier niet mee eens: "Ik moet op alle vlakken neutraal zijn, behalve bij voetbal. Ik durf het gewoon aan en dat is dankzij Cruijff", vertelt Willem-Alexander.