Stroef AZ wint van FC Groningen en stijgt naar tweede plaats

AZ heeft zaterdagavond in een weinig hoogstaande wedstrijd afgerekend met FC Groningen (1-0). Door de minimale zege op de noorderlingen klimt de ploeg van Pascal Jansen over Ajax heen en mag het zich in ieder geval tot zondagmiddag de nummer twee van Nederland noemen.

AZ begon voortvarend aan het duel in Alkmaar. Al na vier minuten spelen opende Jesper Karlsson op voortreffelijke wijze de score. De Zweedse vleugelaanvaller haalde van afstand uit en schoot de bal met een boog achter doelman Michael Verrips.

Een Alkmaarse storm bleef vervolgens uit, integendeel. De bezoekers uit Groningen weerden zich kranig en produceerden in het verloop van de eerste helft een aantal mogelijkheden. Zo raakte Elvis Manu de paal en maakte Tomáš Suslov het doelman Matthew Ryan lastig bij een vrije trap. Desondanks ging AZ, dat maar moeilijk tot kansen kwam, met een 1-0 voorsprong de rust in.

In de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld in het AFAS Stadion. De wedstrijd kabbelde wat voort en beide ploegen kregen een paar mogelijkheden om tot scoren te komen, met één levensgrote kans voor AZ. In de zeventigste minuut kreeg Sven Mijnans de bal op een presenteerblaadje, maar de middenvelder verzuimde de 2-0 te maken.

AZ trok de wedstrijd uiteindelijk over de streep en harkte moeizaam de drie punten binnen. Daardoor stijgen de Alkmaarders naar de tweede plek op de ranglijst, met een achterstand van twee punten op koploper Feyenoord. FC Groningen blijft steken op plaats zeventien.