Gullit haalt hard uit naar 'bepalende' internationals: "Dat zijn helemaal geen leiders"

Ruud Gullit is niet onder de indruk van Frenkie de Jong en Virgil van Dijk. Volgens de oud-voetballer bezitten zij allebei geen leiderschapskwaliteiten, zo schrijft hij in zijn column in De Telegraaf.

"Lange tijd heb ik al mijn twijfels over het functioneren van Van Dijk en De Jong bij Oranje", begint Gullit nog mild. "Hoewel ze door sommige mensen op handen worden gedragen in Nederland zelfs vaak opgehemeld, constateer ik toch dat die twee belangrijke spelers niet thuis geven als het moet. Iedere keer halen ze niet het niveau wat je van ze mag eisen als leidende, bepalende internationals."

"Ik denk dat Van Dijk en De Jong die leidinggevende capaciteiten niet hebben. Eigenlijk vraag ik iets van ze, wat ze niet hebben. Zij hebben meer aandacht nodig voor hun eigen spel. Maar voor een bondscoach is het moeilijk werken zonder leiders in het veld. Al helemaal omdat wordt verondersteld dat Van Dijk en De Jong die leiders wel zijn."

Jongelingen

Daarnaast is Gullit ook van mening dat jongelingen, zoals bijvoorbeeld Xavi Simons, nog niet afgerekend kunnen worden bij het Nederlands elftal: "Als zulke jonge onervaren spelers door het ijs zakken, ligt de verantwoordelijkheid in het veld bij de leiders als Van Dijk en De Jong."

Feyenoord-doelman vertrekt