Van Hanegem weet wat Koeman anders moet doen: "Anders gaat zijn kop eraf"

Willem van Hanegem weet waar de problemen van dit Nederlands elftal liggen. In zijn column in het Algemeen Dagblad stelt 'De Kromme' dat er meer behoefte is aan duidelijkheid en dat Oranje intensiteit mist. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman verloor de troostfinale van de Nations League met 2-3 van Italië. Een systeemwissel haf daar volgens Van Hanegem niks aan veranderd.

Het Nederlands elftal kwam zondagmiddag al snel op een 0-1 achterstand tegen de Italianen: "Dat doelpunt zei veel over het Nederlands elftal, maar ook over de discussie van met vier of vijf verdedigers spelen. Er stonden acht spelers van Oranje, maar er was geen druk op de bal."

De aanvoerder van Oranje, Virgil van Dijk, kreeg ook na deze goal weer flink wat kritiek over zich heen. De verdediger van Liverpool opperde om weer terug te gaan naar het oude systeem, 'anders zou Oranje het EK niet gaan halen'. Van Hanegem is het niet met de mandekker eens: "Van Dijk had tegen Italië ook z'n beste fase toen we nog maar drie verdedigers hadden staan. Conclusie: het gaat er niet om met hoeveel verdedigers je staat, het gaat erom wat je doet. Je moet vooruit verdedigen en kort zitten, anders word je geslacht. Dat zijn wij uiteindelijk toch wel, met zeven tegentreffers tegen Kroatië en Italië. Dat is niet niks."

Duidelijkheid

"Er staat ook gewoon geen buslading met spelers klaar die het stokje kunnen overnemen. Daarom moet je Wout Weghorst opstellen, Die brengt wat hij moet brengen, als hij maar weet wat zijn rol is", stelt Van Hanegem. De oud-speler van Feyenoord ziet dat Koeman niet echt mogelijkheden heeft om zijn selectie aan te passen. Daarnaast weet 'De Kromme' waar het aan ontbreekt bij Oranje: duidelijkheid. Dat zag hij vooral na een mislukte vrije trap van Noa Lang: "En bij Oranje laten ze het allemaal maar gebeuren. Het zegt iets over Oranje en Koeman dat ook: ze zijn niet direct tegen elkaar. Nou, dan is er maar één oplossing: dan moet de bondscoach heel direct zijn. Want als het straks misgaat op weg naar het EK, dan gaat zijn kop eraf en van niemand anders. Dat weet hij."

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers