"Berghuis was totaal niet chagrijnig of gefrustreerd, maar minuut later escaleerde het"

In 'De Ballen Verstand'-podcast is FC Twente-clubwatcher van Tubantia, Leon ten Voorde, dieper ingegaan op het incident rondom Steven Berghuis van afgelopen zondag. Na de 3-1 overwinning van FC Twente op Ajax ging het mis toen de speler de bus in wilde stappen.

Op beelden is te zien dat Berghuis een klap uitdeelt aan een fan achter de hekken: "ik was er zelf niet bij want ik stond om het hoekje, dus ik heb wel het een en ander meegekregen. Wat ik zag was dat Ajax-spelers keurig handtekeningen aan het uitdelen waren, John Heitinga was op dat moment de persconferentie aan het geven en ik stond buiten te wachten, want ik had geen belang bij Ajax", begint Ten Voorde.

"Spelers van Ajax liepen langs mij heen. Dusan Tadic en Steven Berghuis kwamen samen langs. Berghuis kende mij natuurlijk vanuit de jeugdopleiding, dus ik maakte even een praatje met hem. Hij was echt niet gefrustreerd. Hij glimlachte en vroeg hoe het met mij was. 'ik zal om sportieve redenen maar even niet vragen hoe het met jou is', reageerde ik. Hij zei: deze middag is het seizoen van Ajax."

Getuige

"Toen liep hij totaal niet gefrustreerd of chagrijnig weg. Een minuut later is het geëscaleerd", stelt de journalist. Hij was een van de eerste die melding maakte dat Berghuis het opnam voor collega Brian Brobbey, die door de fan racistisch bejegend zou zijn. De anonieme getuige die daarmee kwam, is een bekende van ten Voorde: "Hij stond er met zijn zoon bovenop. Voor deze persoon steek ik mijn hand in het vuur, want ik ken hem. Ik heb hem gisteren nog gebeld en om bevestiging gevraagd. Mijn interpretatie is dat Brobbey voor Berghuis de bus in is gestapt. Toen is er wat geroepen. Berghuis heeft zich laten opfokken en er is ook wat naar hem geroepen."