Vlaar geeft succesformule prijs: “Voelde dat het niet fout kon gaan”

Ron Vlaar, die in het shirt van het Nederlands elftal in de halve finale stond op het WK van 2014, heeft in gesprek met De Telegraaf vooruitgeblikt op het treffen met Engeland. De ervaringsdeskundige weet als geen ander wat er allemaal bij zulke duels komt kijken.

Strafschoppen bezegelde destijds het lot van Oranje, waardoor het avontuur ten einde kwam. De centrale verdediger gelooft in een Europese titel en ziet een aantal gelijkenissen, maar ook verschillen tussen de selectie van toen en nu.

Ron Vlaar gelooft in Europese titel voor Nederlands elftal

Volgens hem is het belangrijk dat de bereidheid om te winnen in dezelfde mate aanwezig is als tijdens de kwartfinale tegen Turkije. "Als Nederland dezelfde spirit, hetzelfde geloof en vertrouwen heeft als in de tweede helft tegen Turkije, dan kan Engeland écht worden verslagen. "Het leidde tot een prachtige wisselwerking tussen de fans en de spelers, die ballen van de lijn haalden of op het laatste moment wegschoten. Je voelde in het stadion dat het niet meer fout kon gaan."

Hij trekt het vergelijk met het wereldkampioenschap waar hij zelf ook speelde, toen het publiek impact had op de vechtlust van Oranje. "Bij ons zat het er eigenlijk automatisch ingebakken. Met zijn onbegrensde fanatisme joeg Robben de boel aan, Sneijder toonde zich de geboren winnaar en Van Persie leverde altijd als de spanning het hoogst was. En een aanjager De Jong wenst iedereen zich in zijn ploeg. Zo’n type mis je dit toernooi”, concludeert hij.

Ronald Koeman én Oranje-selectie krijgt gouden tip van ervaringsdekundige

Volgens Vlaar is er één ding van cruciaal belang in aanloop naar de aftrap in Dortmund: de rust bewaren. "Probeer je telefoon zo veel mogelijk aan de kant te leggen en je voor de buitenwereld af te sluiten. Je hebt één doel, één missie: Europees kampioen worden. En daar ben je zó dicht bij dat het nog maar de vraag is of het je nog eens lukt. Geef alles wat je in je hebt en het liefst nog een beetje meer”, zegt hij tot slot. De sfeer zit er al goed in!

Feyenoord-doelman vertrekt