Nederland reist af naar Duitsland: Vijf dingen die je moet weten

Op dinsdag 26 maart nemen de mannen van Ronald Koeman het op tegen de Duitsers. Duitsland is ook gastland van het Europees kampioenschap komende zomer en zal op revanche azen, want in de laatste twee ontmoetingen wonnen zij niet.

Blessuregolf Oranje

Ronald Koeman wordt de laatste interlandperiodes veelvuldig geplaagd met blessuregevallen. Ook ditmaal zijn er een aantal sterkhouders uitgeschakeld met een langdurig probleem, waardoor zij niet inzetbaar zijn voor Oranje. Buiten Frenkie de Jong, Jurriën Timber en Brian Brobbey vielen in aanloop naar de kwalificatiereeks meer spelers uit.

Ook gedurende de eerste trainingen verlieten nog twee internationals het kamp in Zeist vroegtijdig. Stefan de Vrij keerde huiswaarts met een liesblessure en de klachten van Quilindschy Hartman, die hij op had gelopen tijdens een competitiewedstrijd tussen sc Heerenveen en Feyenoord, waren erger geworden. Daardoor is besloten om de vleugelverdediger zijn tas te laten pakken. Teun Koopmeiners is niet ongeschonden uit de oefeninterland tegen Schotland (4-0) gekomen.

Het Duitse voetbalelftal

Nagelsmann besloot in zijn definitieve selectie zes nieuwe namen op te nemen. Zij spelen twee absolute topwedstrijden, want zaterdagavond wacht Frankrijk op Die Mannschaft en een paar dagen later treffen de Duitsers Oranje alweer. Daarnaast keren ook een aantal nieuwe namen terug, want Manuel Neuer en Toni Kroos zijn bij uitstek de ervaren heren binnen het team. De goalie van Bayern München (37 jaar) gaat ook keepen op het EK, zo is al bekend.

Trainerswisselingen bij onze oosterburen

Met de huidige bondscoach aan het roer staat de teller op 14, een iconisch getal in Nederland. Julian Nagelsmann gaat ook de oefenmeester worden met wie Die Mannschaft gaat proberen om zich in eigen land te kronen tot Europees kampioen voetbal. Hij volgde Hansi Flick op, die in september 2023 werd bedankt voor zijn bewezen diensten en door tegenvallende resultaten op straat werd gezet. Rudi Völler zat twee keer op de bank als interim-bondscoach.

Laatste ontmoetingen tussen Nederland en Duitsland

Van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen verloor het Nederlands elftal er slechts één en deze dateert van 24 maart 2019. Destijds werd er in de absolute slotfase verloren van Duitsland door een treffer van Nico Schulz. Op 29 maart stonden de twee ploegen voor het laatst tegenover elkaar, toen treffers van Thomas Müller en Steven Bergwijn de eindstand bepaalde. De laatste keer dat Nederland een bezoek bracht aan de tegenstander van dinsdag werd er met 2-4 gewonnen.

Deutsche Bank Park

Het Deutsche Bank Park vormt het decor van de vriendschappelijke interland tussen Oranje en Duitsland. De thuishaven van Eintracht Frankfurt biedt plaatst voor 58.000 voetbalfans. Daarnaast is dit stadion ook één van de tien stadions tijdens het EK.

Normaliter speelt Duitsland in het Olympiastadion in Berlijn. Het stadion biedt plek voor een krappe 75.000 voetbalsupporter en is de thuishaven van het nationale team van bondscoach Julian Nagelsmann. Normaliter speelt Hertha BSC de thuiswedstrijden in het Olympiastadion. Wellicht is het niet de laatste keer dat het Nederlands elftal daar komt, want in dit stadion wordt ook de EK-finale gespeeld komende zomer.